Hatalmas mennyiségű olvadt édesvíz gyűlt össze a Jeges-tenger egy szűk régiójában.  A sós víz felszínén úszik, és egyre terebélyesebb. Komoly veszélyt jelent, mert ha megváltozik a széljárás, az édesvíz átfolyik az Atlanti-óceánba, és komolyan befolyásolhatja az enyhébb észak-európai időjárást biztosító áramlatokat.

Műholdas mérésekkel gyűjtött adatokat a University College London és a brit Nemzeti Oceanográfiai Központ a Jeges-tenger vízfelszínének emelkedéséről 1995 és 2010 között. Az eredmények szerint a tenger nyugati részének felszíne nagyjából 15 centiméterrel emelkedett 2002 óta.

A terület édesvíztérfogata legalább nyolcezer köbkilométerrel, vagyis a tenger teljes édesvíz-mennyiségének körülbelül 10 százalékával gyarapodott. Ez a nem sós víz a jégolvadásból és a környező folyókból származik.  A növekedésért valószínűleg azok az erős északi-sarki szelek a felelősek, amelyek a vízfelszín kitüremkedését okozó Beaufort-vízkörzést irányítják.

Ez az óramutató járásával megegyező irányú, lassan kavargó jégből és vízből álló tengeri áramlat Alaszkától északra terül el, és nagyjából tízszer akkora, mint az észak-amerikai Michigan-tó. Az áramlat a tengerfelszíni jég felolvasztásával növeli az édesvíz térfogatát. Egyes kutatók szerint a globális felmelegedés jelentős hatással lehet a Beaufort-vízkörzés ritmusára, amelynek komoly következményei lehetnek a tengerszint emelkedésére nézve.

Klímamodellek szerint a Beaufort-vízkörzés közepén jött létre a kitüremkedés. Már volt rá példa az 1980-as évek közepe és az 1990-es évek közepe között, hogy a széljárás megváltozott ebben a térségben. Ha ez ismét bekövetkezik, az édesvízi kitüremkedés "kiömölhet" a Jeges-tenger többi részébe, és az Atlanti-óceán északi részébe is.

Ha nagy mennyiségű hideg édesvíz áramlik az Észak-Atlanti-óceánba, az jelentős hatással lehet az európai időjárást meghatározó óceáni áramlatokra. Ezek az áramlatok a trópusi melegebb vizet szállítják Európa partjaihoz, ez melegíti fel annyira a kontinenst, hogy enyhébbek itt a telek, mint a hasonló földrajzi szélességen fekvő területeken. Ha leállnak az áramlatok, ismét kis jégkorszak köszönthet be Európában.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Napi fotó:  Ettől nem nő az önbizalmunk

Napi videó:   Sose játsz az oroszlánnal!

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

(via mti)