Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyönyörű és félelmetes: A nagy rájavándorlás

Minden évben a tehénorrú ráják, más néven aranyráják (Rhinoptera bonasus) összegyűlnek a Mexikói-Öbölben. és hatalmas csapatokban vándorolnak Nyugat-Florida partjai és a Yucatán-fésziget között. Egy-egy csoportban akár tízezernél több állat is összegyűlhet. A látvány félelmetes, de ezek az állatok teljesen ártalmatlanok.

Tovább


Elképesztő: 3D festés szabad kézzel

A képek alapján azt hihetnénk, hogy aranyhalak úszkálnak fadézsákban. A látvány azonban csal: a képeken egy japán művész, Riusuke Fukahori festményei láthatóak. A festmények valóban három dimenziósak. A művész rétegenként festi meg a halakat, majd a réteget lefedi műgyantával. A képek így alakulnak ki rétegről rétegre. A végeredmény pedig látszólag vízben úszkáló aranyhalak.

Tovább


Kinkakudzsi, az Aranytemplom

A Kinkakudzsi a zen buddhizmus rinzai szektájának sókokudzsi ágához tartozó templom-komplexum Kiotó északnyugati részén. Írják még Kinkakuji-nak is , szó szerinti jelentése az Aranypavilon temploma, de gyakran csak Aranytemplomnak hívják. Messzire kell utazni, ha látni akarjuk: Japánban, Kiotó mellett található.

Tovább


A világ legszebb sakk-készlete

A világ talán legszebb sakk-készletét készítették el Ukrajnában. Az ötletgazda Joseph Epstein egy olyan sakk csodát álmodott meg, amelynek figurái Lewis Carroll meséjének, az Alice csodaországban karaktereiből állítja össze. Az ötlet azonban itt még nem állt meg, maga az asztal is - nem csak a lapja, a lábazata is - a regény idézi. A munkában Alexander Horse szobrász, Szvjatoszláv Kostelyancsuk ékszerművész, és Vladimir Rusinov fafaragó is részt vett.

A mestermunka mammut-, és rozmáragyarból, ébenfából, korallból, és aranyból készült.

Tovább


Mi mekkora a világban?

Elfér Vatikán a Városligetben? Budapest lefedné a Balatont? New York nagyobb, vagy a legnagyobb megyénk? Néhány érdekes adat, hogy könnyebben megértsük, mi mekkora.

Tovább


Aranyautó

Ha nem elég, hogy eszméletlenül gazdag vagy, de szeretnéd, ha ezt mindenki tudná rólad, és mindehhez elég kivagyi és magamutogató vagy, akkor ezek az autók neked készültek. Top 10 arany, vagy aranyozott karosszériájú autó.

Tovább


Az egycentiméteres ember

Babszem Jankó komoly bajban lenne, ha megszületne. Az igazság az, szegény hamarabb pusztulna el, mintsem szülei örülni tudnának neki.

Tovább


Az ember jelentéktelensége

Így karácsony idején többet nézünk fel az égre, és gyakrabban firtatjuk, hol is a helyünk az univerzumban. Azonban a világegyetemben a léptékek emberi ésszel felfoghatatlanok. De próbáljuk megérteni a környezetünk méreteit. Meglepő, hogy mennyire torz kép él bennünk naprendszerünk bolygóiról és a csillagokról.

Az űrben a méretek a távolságok olyan hatalmasok, hogy az emberi az szinte nem is képes felfogni. Legkönnyebben akkor értjük meg a valóságot, ha van viszonyításialapunk. A képeken arányaiban tudjuk megérteni a bolygók és csillagok méreteit.

A naprendszer kőzetbolygói: a Föld, a Vénusz, a Mars, a Merkúr, és (azóta plutoiddá lefokozott) Plutó. A Vénusz csak kicsit kisebb, mint a Föld, de meglepően apró a testvérbolygónak számító Mars.

 

Íme a gázóriások: a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz. Előttük az előző képen látott kőzetbolygók.

 

A képre felkerült a Nap is. A gázóriások jól látszanak, de a kőzetbolygók épphogy még észrevehetőek.

 

Lépjünk ki a naprendszerből, jöjjenek a csillagok. A föld eltűnt a képről, a Jupiter akkora, mint egy képpont. A Nap eltörpül a vörös óriáscsillagok, a Szirius, a Pollux és az Arcturusz mellett.

 

Jöjjenek a gigászok. A Nap már nem is látszik, mérete csupán 1 képpont. A vörös óriások is eltörpülnek. Íme a Rigel, az Aldebaran, és a Betelgeuse. A képen a legnagyobb az Antares, a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, szuperóriás.

Az Antares változócsillag, kb. 600 fényévnyi távolságra van. Sugara 300 millió kilométer. Ha a Nap helyére tennénk, a felszíne a Mars pályáján túl esne.

Sajos a képsorozat alkotói itt megálltak, és a kék óriások, valamint a kék szuperóriások  nem kerültek bemutatásra.

 

És most nyugodtan elmélkedhetünk saját fontosságunkon.

 

 

Ne hagyd ki a többit sem.

 

 

Tovább


A naprendszer legnagyobb aranylelőhelye

A naprendszer anyagának legnagyobb részét -- tulajdonképpen csaknem az egészet - maga a Nap teszi  ki. A természetben előforduló 92 elem többségét már azonosították a központi égitestünk színképében. Sok elem csak nyomokban fordul elő, de földi mértékkel mérve még ez is elképzelhetetlen nagy mennyiség.

Egy bizonyos Nabed Juszuf nevű csillagász kiszámította, hogy a Napban 9 aranyatom jut minden trilliónyi (1 000 000 000 000) hidrogén atomra. A Nap tömegét két oktillion (egész pontosan 1,9891x10 a huszonhetediken) tonnára becsülik, ez azt jelenti, hogy néhány kvadrillió (10a tizenhatodikon) tonna aranyat tartalmaz központi égitestünk. Ez kb. olyan 300 sextillio (3x10 a huszonharmadikon) dollárt érhet (feltéve, ha nem számoljuk, hogy nagy mennyiség piacra kerülése esetén esik az ár). A nap aranytartalmának néhány 100 billiomod részével kifizethető lenne mondjuk az Egyesült Államok éves költségvetési hiánya.

Rablástól nem kell félni, hiszen ennél jobban nem őrizheti senki. Az más kérdés, hogy nincs tulajdonosa sem.

Tovább

123
»

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog