A Kinkakudzsi a zen buddhizmus rinzai szektájának sókokudzsi ágához tartozó templom-komplexum Kiotó északnyugati részén. Írják még Kinkakuji-nak is , szó szerinti jelentése az Aranypavilon temploma, de gyakran csak Aranytemplomnak hívják. Messzire kell utazni, ha látni akarjuk: Japánban, Kiotó mellett található.

Ezt az elnevezést a népnyelv ragasztotta rá az épület látványa miatt. Mindezek ellenére hivatalos neve Rokuondzsi (Rokuonji), amelynek jelentése Szarvaskert-templom.

A templomegyüttesnek csupán a főépülete a Kinkaku vagyis az Aranypavilon.

A tóparton álló, 12,5 méter magas Kinkaku földszintje a Heian-kori (794–1185)  palotaépítészet (sinden-zukuri), első emelete a szamurájház-építészet (buke-zukuri), második emelete pedig a zen építészet (soin-zukuri) remeke.

Az emeletek falait aranyfólia (régebben aranylemez) borítja, s a tetejét díszítő aranyozott bronzfőnixszel együtt az épület az időjárástól függően a legkülönbözőbb, lélegzet-elállító tükörképeket csillogtatja a tó vizében.

Az épület a 12. században épült. Az arisztokrata-nyaralóból a 3. Asikaga sógun, Muromacsi-bakufu kívánságára alakították palotává. Egykori tulajdonosa Yoshimitsu sógun kérésére halála után fia zen templommá alakíttatta a 14.-15. században.

A templom melletti tó

Egyes épületei többször leégtek, utoljára 1950-ben maga az Aranypavilon is: egy háborodott diák felgyújtotta

Az esetet Az Aranytemplom című ismert regényében dolgozta fel Misima Jukio. De 1955-ben felépítették a pontos mását. A világörökség része 1994 óta.

A templom közelében áll egy szerencsehozó szentély. A szobrok két tálat őriznek, amelybe messziről kell beletalálni a pénzérmével. Amint a képen látszik ez nagyon sok embernek nem sikerül.

Csatlakozz a közel hétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagyazon keresztül találsz meg. Minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai fotó:   Angel-vízesés

Napi videó:   A lehetetlen átöltözés-trükk

Élő szőlőhidak Japánban

A Faladzs csodája

Kína varázslatos színei

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)

(via wp, kioto)