Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Luxusvilla a sziklafal peremén

Lélegzetelállító kilátás nyílik az Andamán-tengerre ebből a lenyűgöző, hat hálószobás villából. Egy drámai gránit sziklafal tetején épült. A Thaiföldi Phuketban, az exkluzív "Millionaire a Mile"-on, vagyis a milliomosok mérföldjén, található, ahol ahogy a neve is mutatja, nem a szegények laknak. A Villa Amanzi bérelhető, 12 vendéget fogadhat, és napi árak 2.000 - 4.500 dollár között mozognak.

Tovább


Szibériai csoda: Léna pillérei

A jakutföldi Léna Pillérei Természeti Park.

A Léna folyam mentén elhelyezkedő, csaknem 100 m magas sziklapilléreiről nevezetes.

A Jakutszktól 100-200 kilométerre délre található természeti képződmény olyan látványt nyújt, mint egy hatalmas szoborcsoport.

Tovább


A világ legnagyobb földcsuszamlásai

Ha a talaj összeomlik, mindent elpusztít, ami útjába kerül. A törmelék akár 77 km/h-s sebességgel is zúdulhat lefelé.

A gyökérzet talajrögzítő hatása jól ismert. Ha elpusztul a növénytakaró, akkor a helyén a talaj rendkívül sérülékeny, mert a víz, a szél szabad martalékává válik. Ha egy lejtő tetején vízfelesleg gyűlik össze, az megnöveli az alatta lévő laza föld- és kőrétegre nehezedő nyomást. A talaj szerkezete meglazul, így földcsuszamlás következhet be.

Tovább


Üveg iglu szálloda a sarkkörön

Finnországban, a sarkkör közelében épült a Kakslauttanen szálloda.

A gyönyörű Lappföldön, az Urho Kekkonen Nemzeti Park mellett télen nagyon népszerűek a kiadó szállások.

Ennek a szállodának a különlegessége, hogy 20 eszkimó kunyhó is bérelhető.

Ezek nem jégből, hanem üvegből épültek.

Tovább


Gyönyörű és ingyenes karácsonyi ajándék

Fantasztikus  szépségű, letölthető könyv a NASA karácsonyi ajándéka.

Hihetetlen, de már több mint ötven éve, 1960-tól figyeljük az űrből a Földet. A NASA ebben az évben állította pályára első földfigyelő műholdját. Azóta megtanultuk új perspektívából nézni a kék bolygót. Felbecsülhetetlen értékű információkat tudtunk meg az otthonunkról.

A NASA ez előtt a munka előtt tiszteleg új könyvével. Az albumban 75 csodálatos műholdképet találunk betűrendbe szedve a kanadai Akpatok-szigettől az Iráni Zagros-hegységig.

Az albumnak nem csak print verziója jelent meg, PDF formátumban ingyenesen letölthető a NASA honlapjáról. Létezik iPad verzió is, ennek különlegessége, hogy a műholdképek nagyíthatóak.

Az album honlapja

PDF verzió letöltése

iPad app letöltése

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Kakukkfüves-rozmaringos krumpligombóc

Napi videó:   Komoly gond a gravitáció

Napi fotó:  Az én drágaszágom

(via NASA)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


A történelem legpusztítóbb gázrobbanása

Az USA első földgáz telepe az Ohio állambeli Clevelandban épült. Sajnos itt mutatkozott meg először a földgáz halálos oldala. A mai Gardena park helyén állt az üzem négy hatalmas tartálya. 1944. október 20-án meghibásodott az East Ohio Gas vállalat egyik tartálya. 14 óra 41 perckor, egy átlagos őszi napon megsemmisült a Saint Claire-i Nortwood környéke. A szivárgó gáz begyulladt, a robbanásban és az azt követő tűzben 128 ember vesztette életét. 79 ház, két gyár, és 217 autó pusztult el. Nem csak a katasztrófa mérete a megdöbbentő, hanem az is, hogy milyen módon terjedt szét a gáz.

Az LNG (Liquefied natural gas) kiemelten veszélyes anyag, és hatalmas tüzeket okozhat. Az LNG, vagyis a cseppfolyósított földgáz mínusz 161 Celsius fokon válik színtelen, szagtalan folyadékká. Erre a technológiára azért van szükség, mert a folyékony földgáz 640-szer sűrűbb, és így jóval nagyobb mennyiséget lehet belőle ugyanakkora térfogaton tárolni. Ez jóval olcsóbbá is tesz a szállítást is, a tengereken több mint 150 hatalmas óceánjáró szállít 110 millió tonnányi LNG-t a világ kikötőibe. Egyedül az EgyesültÁllamokban több mint ötven olyan telep van, ahol az LNG-t tárolják.

Aznap, fél háromkor több helyi lakos is látta, hogy gőzszerű anyag szivárog a négyes számú tartályból. A szivárgó gáz begyulladt hatalmas robbanást és tüzet okozva. A tűz 1600 Celsius fokon égett, a lángok 700 méter magasra csaptak fel. Nyolc utcában kaptak azonnal lángra a házak. A menekülő túlélők azt mesélték, hogy az ég lángokban állt, mintha a Nap leszállt volna. A teljes LNG mennyiség azonban nem pusztult el a robbanásban.

Tovább


Múlt a jelenben

Shawn Clover elképesztő fotósorozatot adott ki 1906 + 2010: A földrengés keveredése. 1906-ban a város történetének legnagyobb földrengése rázta meg San Fransiscot, amely a város nagy részét lerombolta. Clover a városi levéltárban bukkant a földrengés után készült fotókra. Megkereste a helyszíneket, és ugyanarról a helyről, ugyanabból a szögből felvételt készített. A két, több mint 100 év különbséggel készített fotót egy montázsban egyesítette. Múlt és jelen egyetlen képben.

Tovább


Földalatti villa az alpokban

Ez a földalatti villa 2009-bn épült egy svájci hegyoldalban. Mérete csalóka, mivel egy tízfős apartmant rejt a föld. Az én ízlésemnek túl rideg, a sok meztelen betonfelület miatt, de akinek tetszik, az szezontól függően 1000-4000 euróért kibérelheti.

Tovább


Ahol furcsán görbül a Föld

A Google Föld alkalmazás elképesztő közelségbe hozta el nekünk az egész világot, de ez az irgalmatlanul nagy munka korántsem hibamentes. A műholdas felvételeket összeillesztő szoftver nem egyszer bakizott. Ez különösen látványos probléma, ha a képek illesztése utakra, hidakra, autópályákra esik. A képeket nézve olyan érzése van az embernek, mintha az Eredet című filmbe pottyant volna.

Tovább


Varázslatos éttermek: fészekben a fa tetején

Milyen lehet a madarak élete egy trópusi szigeten? Thaiföldön ezt is kipróbálhatod. Soneva Kiri üdülőhely étterme különleges szolgáltatást kínál. A hosszú falépcsőkön felsétálva fából és vesszőből font, madárfészekre emlékeztető kis bokszokra várják a vacsorázókat. Miután a vendégek elfoglalták a helyüket, a fészkeket felhúzzák öt méter magasra, ahonnan káprázatos kilátás nyílik a tengerre és a szigetre. A felszolgálás természetesen nem maradhat el, a pincérek, drótkötélpályán érkeznek. a fészek melletti kis teraszra.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog