Az USA első földgáz telepe az Ohio állambeli Clevelandban épült. Sajnos itt mutatkozott meg először a földgáz halálos oldala. A mai Gardena park helyén állt az üzem négy hatalmas tartálya. 1944. október 20-án meghibásodott az East Ohio Gas vállalat egyik tartálya. 14 óra 41 perckor, egy átlagos őszi napon megsemmisült a Saint Claire-i Nortwood környéke. A szivárgó gáz begyulladt, a robbanásban és az azt követő tűzben 128 ember vesztette életét. 79 ház, két gyár, és 217 autó pusztult el. Nem csak a katasztrófa mérete a megdöbbentő, hanem az is, hogy milyen módon terjedt szét a gáz.

Az LNG (Liquefied natural gas) kiemelten veszélyes anyag, és hatalmas tüzeket okozhat. Az LNG, vagyis a cseppfolyósított földgáz mínusz 161 Celsius fokon válik színtelen, szagtalan folyadékká.  Erre a technológiára azért van szükség, mert a folyékony földgáz 640-szer sűrűbb, és így jóval nagyobb mennyiséget lehet belőle ugyanakkora térfogaton tárolni. Ez jóval olcsóbbá is tesz a szállítást is, a tengereken több mint 150 hatalmas óceánjáró szállít 110 millió tonnányi LNG-t a világ kikötőibe. Egyedül az EgyesültÁllamokban több mint ötven olyan telep van, ahol az LNG-t tárolják.

Aznap, fél háromkor több helyi lakos is látta, hogy gőzszerű anyag szivárog a négyes számú tartályból. A szivárgó gáz begyulladt hatalmas robbanást és tüzet okozva. A tűz 1600 Celsius fokon égett, a lángok 700 méter magasra csaptak fel.  Nyolc utcában kaptak azonnal lángra a házak. A menekülő túlélők azt mesélték, hogy az ég lángokban állt, mintha a Nap leszállt volna. A teljes LNG mennyiség azonban nem pusztult el a robbanásban.

Ezzel még nem ért véget a katasztrófa. Ha az LNG szivárog, nem oszlik el azonnal. Vízként folyik lefelé még kb. harminc percig, amíg eléggé felmelegszik ahhoz, hogy eloszoljon a levegőben. Ekkor is ez volt a probléma: a folyékony gáz pedig kifolyt az utcákra, befolyt a csatornákba, a házak alá, a láthatatlan gázfelhő egyre terjedt. Már csak egy szikra kellett.

Az őrlángok begyújtották a házakba beszivárgott gázt, és belülről robbantották szét az otthonokat. A csatornafedelek elrepültek, és az utcákon a csatornákon óriási tűzoszlopok emelkedtek.  A tűzoltók tehetetlenek voltak, mert a vezetékeket megrongálták a robbanások. A tűz a robbanás után még napokig égett.

A tűznek több oka is volt. A telepen eredetileg három tartállyal épült, lábakon álló, hatalmas gömbök, amelyekben egyenként 1,7 millió köbméter gázt tároltak. Később engedélyt kaptak egy negyedik tároló építésére, amely hengeres volt, és 2,8 millió liter gázt tartalmazott. A technológia azonban új volt. A tartályok 3,5 százalék nikkelt tartalmazó acélból épültek, ez azonban nem sokáig bírja az extrém hideget, és a 4. tartály megrepedt, és szivárogni kezdett a gáz.

A másik igen nagy probléma az volt, hogy a telep közvetlenül a lakóövezet mellett állt, így a katasztrófa közvetlenül azt érte. Emellett semmilyen gázt nem állította meg a folyékony gáz útját.

A katasztrófa hatására megváltozott a gáztelepek építési szabályzata.  A tartályok a hőmérsékletet bíró, rozsdamentes acélból, vagy 9 százalék nikkelt tartalmazó acélból készülnek. A telepeknek megfelelő védőzónát kellett kialakítaniuk, megfelelő távolságra kell állniuk a lakó épületektől. A tartályokat olyan magas sánccal kell körülvenni, amely visszatartja a teljes folyadék mennyiséget.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:   A világ legerősebb söre

Napi videó:   A bor zenéje

Napi fotó:  Éppencsak elfér

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

Ezért robbannak az orosz lőszerraktárak

2053 atomrobbanás

Mintha a világ robbant volna fel