Nem csak megoldott az otthoni parkolás, de az autó az ajtó előtt áll meg. Akár a hetvenedik emeleten is. Ez a Peugeot Metromorph.

A XXI. század város- és autótervezőinek egyik legnagyobb kihívása, hogy a megapoliszokban nincs elég hely az utaknak, és legfőképpen nincs elég hely a parkolóknak. Minél nagyobb lesz a zsúfoltság, annál nagyobb kincs lesz a parkolóhely, annál távolabb tudunk csak leparkolni otthonunktól, munkahelyünktől, és akár kilométereke kell gyalogolni célunkig.

A tervezők és dizájnerek legújabb nemzedéke már három dimenzióban gondolkozik, a megoldás a parkolás és a közlekedés függőleges rétegzése. Parkolóházakkal ez még viszonylag jól megoldható, de a jövő az automatizált parkolóházaké, ahol automata liftek hozzák és viszik autóinkat, meg közelítve a százszázalékos helykihasználást.

Roman Mitsiuk, a San Francisco-i Művészeti Egyetem hallgatójának ennél sokkal komplexebb megoldást álmodott meg. Az ő nagyvárosában a ház és az autó egy egységet képez.  Metromorph névre keresztelt Peugeotja koncepció járműve bizonyos mértékben képes a függőleges közlekedésre. A házak oldalán elhelyezett speciális sínrendszeren az autó fel tud emelkedni a tulajdonos lakásáig.

Az autónak összesen három, nem megszokott ajtaja van, a két oldalsó ajtó gyakorlatilag az autó teljes hosszában nyílik. A harmadik a jármű hasán található. Megérkezéskor az autó besorol a sínrendszerhez, orra felemelkedik, és hasával a falhoz tapad, miközben az utastérben az ülések is elfordulnak, hogy az utasok továbbra is függőleges helyzetben maradjanak. A Metromorph felmegy a sínen. Minden lakástulajdonosnak van egy saját kitérője, ahol az autó a függőleges házfalon leparkol. Az autó hasi ajtajával együtt kinyílik a lakás ajtaja is, ami eddig lényegében a semmibe vezetett. Mivel az autó teljes egészében átlátszó, egyúttal kis erkélyként is működik.

Az utcán megálláskor kinyílik a két teljes oldalfal, az ülések kifordulnak, és az autó szinte kiteszi utasait a járdára.

A Metromorph egy érdekes koncepció, amely rávilágít arra a tényre, hogy a jövő várostervezőinek összhangban kell gondolkozniuk, az élet különböző perspektíváit egyszerre kell szem előtt tartaniuk, közös megoldásokat kell találni különböző problémákra.

 

Ezt láttad már?

Stoppolás a közösségi hálón

Adj vért a családodnak!

Mintha a világ robbant volna fel


 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).