Földönkívüliek jártak több száz éve egy kolostorban?

Egy gyönyörű templom. De nézzünk fel a tető szélére!

Érdemes megnézi egy kicsit közelebbről:

Nem ismerős a bal oldali vízköpő?

És így?

Amikor a fotó megjelent őrült találgatás indult be: földönkívüliek jártak annak idején Skóciában? Igaz az alien-sztori? Photoshop-csalás? A legnormálisabb elmélet még az volt, hogy a svájci képzőművész, Giger innen lopta az xenomorf faj ötletét.

De mi az igazság?

Közép-nyugat-Skócia, Renfrewshire megye, Paisley városka. Gyönyörű templom áll a White Cart-folyócska partján. A tető szélén valóban ott díszeleg az idegen.


Nagyobb térképre váltás

A hely igen régi, a tizenharmadik században lett apátság, de a története korábbra nyúlik.

Úgy tartják, a közösséget Szent Mirin (vagy Mirren) alapította a 7. században. Néhány évvel a szent halála után népszerű zarándokhely lett. A város neve is valószínűleg a görög bazilika szó torzulása. Ez is mutatja a hely nem dokumentált jelentőségét.

1163-ban Walter Fitzalan kartát adott ki, hogy a saját tulajdonában lévő telken kolostor építsenek. A kolostorba 13 szerzetes érkezett a klunyi-kolostorból. Paisley olyan gyorsan növekedett, hogy 1245-ben apátsági rangot kapott.

Érdekesség, hogy William Wallace, akit a Rettenthetetlen című filmből ismerhetünk, a szomszédos Elderslie született, és valószínűleg kisfiúként a kolostorban tanult.

1307-ben az apátság leégett, azonban később újjáépítették. Történetét később is tarkították tűzesetek, leomlott tornya, elhagyott szárnyát kőbányának használták.

De mi a helyzet a vízköpőkkel? Nos, az elméletgyártások, egymás cáfolgatása, és nagy viták közben végre valakinek eszébe jutott az a zseniális ötlet, hogy meg kellene kérdezni a papot. Ő készségesen válaszolt.

Ahogy a templomot, a kis szörnyfigurákat sem kímélte az idő. Annyira tönkrementek, hogy a kilencvenes évek elején vissza kellett bontani azokat, mindössze egy eredeti maradt mutatóba. Egy edinborough-i cég kőfaragóját bízták meg azzal, hogy készítsen újakat.

A kőfaragó szabad kezet kapott. Elvégezte a munkát, elkészültek a gorgók és a helyükre kerültek. Évekkel később derült csak ki, hogy a kőfaragó tréfájaként egy xenomorf idegen lény is a tető szélére került.

Az ügyes kezű mester, élénk fantáziával rendelkezett, a hagyományos szörnyecskék helyett a  mester igen különleges szobrokat alkotott. Íme még néhány:

A gyülekezet és az egyház sem haragszik a kőfaragóra, sokaknak tetszik az ötlet. Sőt, tulajdonképpen büszkék is rá, a tény már az apátság wikipédia oldalára is felkerült.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenkilencezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Körtés-túrós sütemény

Napi videó:   Levelet kaptam life!

Napi fotó:  Fejetlenség

(via google maps, daily mail, wikipedia)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...