Németországban elkészült a világ legnagyobb működő makettrepülőtere. A látvány elképesztő, mint a befektetett munka és pénz is.

A hamburgi Miniatur Wunderland a világ legnagyobb terepasztal kiállítása és showja. Itt található a legnagyobb vasúti terepasztal, és most már övék a  világ legnagyobb teljesen működő repülőtér-terepasztala is.  Ez a hely lehet minden gyerek és férfi álma.

Hat év tervezés, hét év építés, és közel 5 millió dollár. Ezek az alapadatok. A terepasztal alapterülete  150 négyzetméter. 60 négyzetmétert ural a repülőtér, a további területeken hat városrész kapott helyet. Elképesztő mennyiségű mozgó és statikus tereptárgyat helyeztek el:  40db repülőgép, 500 különféle gépjármű, 50 vonat, 1000 vagon, 300 épület, 15000 figura, 10.000 fa, 40.000 fény, 100 jelzés, 200db kapcsoló.

A repülőtér működik, naponta 360 repülőgép érkezik és indul, természetesen szigorú menetrend szerint.  A váróterem apró kijelzőiről leolvasható a menetrend. A repülőtéren a valós forgalomnak megfelelően mozognak a repülők, állnak be a csápok mellé és indulnak tovább, sőt a hangárba is beállnak. A kiszolgáló járművek is mozognak, még az irányjelzők is szabályosan működnek. De még az utasok egy része is siet a repülőgépéhez..

A repülőtér egy valós szimuláció annak minden részletével egyetemben. Nem csak a járművek mozgására, de még a napszaknak megfelelő belső- és közvilágításra is odafigyeltek. A teljes rendszert egyetlen számítógép irányítja. Hogy minden teljesen élethű legyen, akár több tucat paraméterrel is lehet befolyásolni egy-egy masina mozgását. Nem véletlen, hogy egy repülőgép felprogramozása akár egy hónapig is eltarthat.

A legdöbbenetesebb az egészben, hogy a élethű repülőgépek valósághűen el is repülnek. A repülő besorol a kifutó végére, ahol az eddigi  vezetőről lekapcsolódva, két rúdra vált át, amely tökéletesen imitálja a felszállást. A leszállás is hasonlóan működik: Megérkezik a repülőgép két rúon, majd átkapcsolódik egy vezetőkapocsra, és megkezdi útját a repülőtéren.

 

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Átlátszó Airbus

Az R-101 pusztulása

Hátamon a repülőm

Víz felett repülni

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)