Az USA első földgáz telepe az Ohio állambeli Clevelandban épült. Sajnos itt mutatkozott meg először a földgáz halálos oldala. A mai Gardena park helyén állt az üzem négy hatalmas tartálya. 1944. október 20-án meghibásodott az East Ohio Gas vállalat egyik tartálya. 14 óra 41 perckor, egy átlagos őszi napon megsemmisült a Saint Claire-i Nortwood környéke. A szivárgó gáz begyulladt, a robbanásban és az azt követő tűzben 128 ember vesztette életét. 79 ház, két gyár, és 217 autó pusztult el. Nem csak a katasztrófa mérete a megdöbbentő, hanem az is, hogy milyen módon terjedt szét a gáz.

Az LNG (Liquefied natural gas) kiemelten veszélyes anyag, és hatalmas tüzeket okozhat. Az LNG, vagyis a cseppfolyósított földgáz mínusz 161 Celsius fokon válik színtelen, szagtalan folyadékká. Erre a technológiára azért van szükség, mert a folyékony földgáz 640-szer sűrűbb, és így jóval nagyobb mennyiséget lehet belőle ugyanakkora térfogaton tárolni. Ez jóval olcsóbbá is tesz a szállítást is, a tengereken több mint 150 hatalmas óceánjáró szállít 110 millió tonnányi LNG-t a világ kikötőibe. Egyedül az EgyesültÁllamokban több mint ötven olyan telep van, ahol az LNG-t tárolják.

Aznap, fél háromkor több helyi lakos is látta, hogy gőzszerű anyag szivárog a négyes számú tartályból. A szivárgó gáz begyulladt hatalmas robbanást és tüzet okozva. A tűz 1600 Celsius fokon égett, a lángok 700 méter magasra csaptak fel. Nyolc utcában kaptak azonnal lángra a házak. A menekülő túlélők azt mesélték, hogy az ég lángokban állt, mintha a Nap leszállt volna. A teljes LNG mennyiség azonban nem pusztult el a robbanásban.