A világ legnagyobb természetes kőhídjáról csak most hallhatott először a világ.

Kína évtizedes elzártsága miatt sokáig nem tudhattuk, milyen elképesztően szép tájai vannak az országnak. Ezek közül az egyik a világ legnagyobb természetes kőhídja, a Tündérhíd. Mostanáig a világ számára ismeretlen volt, amíg valaki észre nem vette a Google térképén.


Nagyobb térképre váltás

A Tündérhíd, kínai nevén Xian Ren Qiao egy természetes mészkő boltív a Buliu folyó karsztvidékén. Kínában, Guangxi tartomány északnyugati részén, Fengshantól északnyugatra kb. negyven kilométerre található.

A természetes boltív és Híd Egyesület (NABS) először 2009-ben szerzett tudomást a képződményről, amikor Jay Wilbur a Google Earth a terüleett nézte, és egy folt úgy nézett ki, mint a folyón átivelő nagy természetes híd. Ezt gyorsan megerősítette egy, a Google Earth-höz kapcsolódó Panoramio fotó, amelyet egy "ivanytng” nevű a kínai fotós készített. A képek és az adatok alapján úgy becsülte, ez lehet a legnagyobb természetes boltív a világon. Ez ihlette Ray Millart arra, hogy gondoskodjon az utazásról is, de ez roppant nehéznek bizonyult. Az első kísérlete az ív elérésére 2009-ben kudarcba fulladt. A második erőfeszítést végre siker koronázta, 2010-ben hat másik NABS taggal közösen eljutotta hídig.

A Ray Millar vezette csoportot 2010 októberében végre felmérhette a hidat.

Gunter Welz megállapította, hogy az ívnyílás átmérője a forma miatt 138 + 5 méter, ezzel a legnagyobb a világon.

Turisták számára a Tündér híd a Buliu-folyón keresztül érhető el.  A gumi- vagy bambusztutajok Buliu faluból indulnak. A bambusztutajok az autentikusabbak, faszékek vannak rárögzítve, hátul egy evezős helybéli irányítja.

Az út körülbelül három óra, és a kalandvágyóknak több kisebb zúgót és néhány nagyobb zuhatagot is többé-kevésbé szárazon kell megúszni. Ami általában nem megy. A hídhoz közel kikötési lehetőség van, ahonnan rövid séta a látványosság.

Csatlakozz a több mint ötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. Minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Mai fotó: Szivárvány a hegyek felett

Ezt láttad már?

A természet csodái: Jéggömbök a tengerparton

Rejtett csodák: A Phugtal kolostor Indiában

A világ csodái: az Antilop-kanyon

 

 Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)