7700 éve egy vulkán beroskadt kráterében Amerika egyik legszebb tava alakult ki.

Oregon állam bővelkedik természeti szépségekben. A Wilamette alföldtől keletre a Cascade-hegység csúcsai emelkednek. A hegyláncolatnak meglehetősen egyenetlen felszíne van. A hegyvidék legmagasabb csúcsai 3000 méternél is magasabbak. A hegycsúcsok között sok tavat találhatunk, többek között a Kráter-tavat a Mazama-hegyen.

A Mazama-hegy egy vulkán, amely hosszabb ideje nyugalomban van. Azonban hétezer-hétszáz évvel ezelőtti kitörése nem tekinthető átlagosnak. Olyan sok anyagot lökött a felszínre, hogy utána a magma-kamra beomlott, és az egész hegytető a mélybe omlott. A vulkán hamu- és horzsakőfolyással árasztotta el a környéket, a kiszóródás Kanada és az Egyesült Államok területének 1 200 000 négyzetkilométerét borította be. A kibocsátott anyag térfogatát 60 köbkilométernek becsülik, ez körülbelül megfelel a mélyedés térfogatának.

A tavat és környékét 1902-ben nyilvánították nemzeti parkká. Azóta többször is megvizsgálták kutatók. Kiderült, hogy a tó legnagyobb mélysége 608 méter, ezzel az ország legmélyebb, és a világ hetedik legmélyebb tava. Emellett kiderült, hogy 5500 évvel ezelőtt egy újabb kitörés részben feltöltötte a kalderát. Ha ez nem történt volna meg, a tó most kétszer mélyebb lenne.

Kialakult a világ egyik legszebb kalderája és krátertava, amely több szempontból is különleges. A hatalmas gödröt kb. 250 év alatt töltötte fel az eső és a hólé Nem ömlik bele, és nem ered belőle folyó. A szivárgásból és párolgásból adódó vízveszteségét csakis hó és esővíz pótolja. A szeptembertől júliusig tartó tél alatt 15 méternyi hó hullik (egy ötemeletes ház magassága), de a tó olyan hatalmas, hogy ennek ellenére vízszintje egy méteren belül ingadozik.

A kráter csaknem teljesen kör alakú, átmérője megközelíti a tíz kilométert. A táj minden képzeletet felülmúl: a tavat hófödte hegyek veszik körbe, a tó hihetetlenül kék, azonban partjai teljesen kopárak. A tóban két nagyobb és több kisebb sziget található, amelyek szintén az 5500 évvel ezelőtti kitörésnek köszönhetik létüket.

A parkban egy út veszi körbe a tavat, és kényelmesen körbe lehet autózni. Érdemes több helyes is megmászni a meredek falat, és megcsodálni a kilátást.

A tavon hajókázásra is van lehetőség, egy  40 fős bárkán kétórás kirándulást tehetünk, az idegenvezetők mindent elmondanak, amit tudni érdemes. .mellett a szigeteken partra is lehet szállni.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.