A világ egyik legkülönlegesebb hídja. Ha szerencséd van, rád is kacsint.

Nagy Britannia, Tyne-folyó. Az északi parton Newcactle upon Tyne városa, a déli parton Gateshead házai állnak.


Nagyobb térképre váltás

A két település köti össze a világ egyik legkülönösebb hídja.  Felnyitható híd van több is, de ez az egyetlen, ami oldalra nyílik. Pontosabban nem nyílik: egyszerűen eldől.

A híd a magasból nézve egy szemre hasonlít, ezért kapta a szem és a kacsintó becenevet. Amikor a híd mozog, olyan, mintha kacsintana.

A híd negyven méter magas, és – bár a folyó csak 105 méter széles – az ív miatt 130 méter hosszú. lecsukott állapotban a gyalogosok öt méterrel a víztükör felett kellhetnek át. Felnyitva az ív 25 méter magas.

A folyó nem kicsi, nem is nagy, errefelé száz méter széles. De jelentős rajta a hajóforgalom.  Régóta szerettek volna egy gyalogos és kerékpáros hidat, de a hajók miatt egy egyszerű híd szóba sem kerülhetett .

1996 augusztusában indítottak el egy pályázatot, 1997 februárjában  a 47 pályázó közül Wilkinson Eyre Architects által benyújtott különleges formájú és funkciójú híd nyert. A kész tervek után 1999 májusában indulhatott a híd legyártása. Érdekesség, hogy a hidat nem a helyszínen építették, hanem teljesen készre szerelve készült el 10 km-re a híd leendő helyétől. 2001-ben a híd elkészült. Ünnepélyesen 2002-ben a királynő nyitotta meg. Azóta a különlegesen szép híd több jelentős díjat nyert el.

A formája miatt extrém nehéz volt a híd építése. Mérete miatt csak a gyár udvarán szerelhették össze. A munka nehézségét jól jellemzi, hogy a 126 méter hosszon csupán 3 milliméter lehetett az eltérés.

A híd elszállításához a világ egyik legnagyobb hajódaruját, az Asian Hercules II-t kellett igénybe venniük. A 10 kilométeres út egy napig tartott.

Mivel a folyó nem volt elég széles, ezért a hidat 90 fokkal elfordítva, hosszában szállították. A végleges helyén visszafordították, és milliméteres pontossággal illesztették a helyére.

A hídnak csak az alsó ágát használják a közlekedésre, a másik ferde ág az ellensúly. A felnyitás mintegy öt percig tart, a hat óriás dugattyú negyven fokban billenti meg a hidat. A rendszer olyan tökéletesen van kisúlyozva, hogy egy billentés költsége mindössze 3,5 font. Szintén érdekesség, hogy a hídon olyan szemetesek vannak, amelyek a felbillentés során automatikusan ürítik magukat.

 

 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel húszezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Banános rizs

Napi videó:   Döbbenetes emberek

Napi fotó:  Gyakrabban kellene platót takarítani

(via youtube, gateshead)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...