Bábúállítóktól a testrablókig: 11 olyan munka, amin túlhaladott az idő, és a technika.

1. Bábú-állító: A gépek feltalálása előtt a kocsmákban és tekepályákon gyerekek állítgatták a bábukat és vitték vissza a golyókat a fizető kuncsaftok helyett.

2, Emberi ébresztőóra: Amikor még egy zsebóra egy vagyonba került, hajnalban az ébresztők járták az utcákat, és az adott időben bekopogtak a megfelelő ablakon. Ehhez hosszú botokat vagy apró köveket használtak.

3, Jégvágók: A modern hűtési eljárások előtt hűtővermeket használtak, amelyet télen töltöttek fel a tavakról levágott jégtáblákkal. A jégtáblákat emberek vágták, nagy fűrészekkel. Veszélyes munka volt sok baleset történt. Sok helyen ma is használnak jégvermeket, de a jeget már célgépek vágják.

4, Katonai fülek: A radarok előtt ilyen tölcsérekkel próbálták meghallani a közeledő repülőgépeket.

5, Patkányfogó. A modern mérgek feltalálása előtt a világ legtöbb városában alkalmaztak patkányfogókat, akiknek a feladata a patkánypopuláció ritkítása volt. Fizetésüket a begyűjtött patkányfarkak után kapták.

6, Lámpagyújtogató:Az újkor hajnaláig este sötétbe borultak a városok. De a gázvilágítás feltalálásával ez megváltozott. Elektromos gyújtók még nem léteztek, ezért esténként lámpagyújtogatók járták az utcákat, akik mécseseikkel fényt gyújtottak.

7, Tejesember: A hűtőrendszerek és a modern tartósítási eljárások előtt minden nap frissen szállították ki a tejet.

8, Rönk-úsztató: A teherautók megjelenése előtt a rönkök legolcsóbb szállítási módja az úsztatás volt. A rönkök azonban néhány helyen felgyűltek és megakadtak, ezeket botokkal kellett irányba lökdösni. A férfiak rönkről-rönkre ugrálva jutottak el az elakadás helyéig. Veszélyes munka, sokan lelték halálukat.

9, Telefon-központos: nők ezrei dolgoztak a hatalmas telefon-központokban, hogy összekapcsolják a hívót a hívottal. Az automata központok tették feleslegessé munkájukat.

10, Testrablók: még a XIX. században is az egyetemek nehezen tudták az oktatáshoz szükséges tetemeket hozzájutni. Törvénytelen módszer volt az ismeretlenektől holttesteket vásárolni, akiktől nem kérdezték a holttest eredetét. Jobb esetben a friss holttesteket hantolták ki, de előfordult, hogy a gyilkosságtól sem riadtak vissza.

11, Felolvasó: A monoton munkahelyeken felolvasók szórakoztatták a munkásokat. A felolvasók fizetését nem a gyár állta, a munkások dobták össze. (Kubában még manapság is előfordulnak.)

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint huszonnégyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Risotto Supremo

Napi videó:   Rénszarvas-örvény

Napi fotó:  Leskelődés

Macskaőrség:   Tudok úszni!

 (via itt)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...