Dél-nyugat marokkóban tucatjával találni a fákon.

 

A Sous-völgyben bármerre néz az ember tucatjával látni kecskéket a fákon, amint lustán álldogálnak, és szórakozottan rágcsálnak. A kisgyerekeknek azt mesélik, a fákon nőnek.

A kecskék ismert és jól képzett hegymászók, a legmeredekebb sziklafalakat is megmásszák egy kis élelem reményében. Marokkóban is ugyanezen okból másznak fel a fára, némi szűkös élelemért ebben a szárazság által sújtott térségben.

A kecskék az Argan-fa gyümölcseire ácsingóznak, amely minden év júniusában érik. Az Argan 8-10 méter magasra is megnő, és akár 150-200 évig is él. Tüskés, göcsörtös fatörzsek, de az őshonos kecskék megtanultak alkalmazkodni hozzá.

A kecske a párosujjú patájával és a puha talpával remekül egyensúlyoz, és meg tudjjúa fogni a fa kérgét. De az elcsökevényesedett ujjaik, a farkasköröm, sokkal erősebb és feszesebb, ezért segít felhúzni az ágakon.

Az Argan-fa a dél-nyugat Marokkói, félsivatagos Sous-völgyben , és az algériai Tindouf régióban nő a Földközi-tenger nyugati részén. 

A gyümölcs, ami körülbelül 2-4 cm hosszú, egy nagyon kemény dióhéj veszi körül a húsos részt. A héjon belül található egy vagy két, kmag, amelyet a kecskék is szeretnek.

A gyümölcs gazdag olajban, és fontos forrása a marokkói berber gazdaság számára.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonhétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog: 

Napi videó:  

Napi fotó: 

Macskaőrség:  

 (via)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...