10 napos hét, 30 napos hónap, és nincs péntek 13-a. Ez a Werner-naptár, amelyet huszonöt éve a Bécsi egyetem statisztikai és információs intézetének munkatársa, Werner Schimanovich a munkatársaival kidolgozott, és általános bevezetésre ajánlott föl.

Nincsen többé péntek 13. - mondja, de nemcsak a babonásak számára volna előnyös a módosított naptár. Az egész társadalom csak nyerne rajta, amely - szerinte - nagyon is igényli. A világ a csökkentett munkaidő felé tart. Ha azonban nem változtatunk az általános időbeosztásunkon, gyakorlati nehézségek lesznek a munkaidő kihasználással, mert egyszerűen kevés lesz az idő áthangolódni a heti munkára. De a nyert szabadidőre is elég nehéz lesz átállni.

Schimanovichék szerint el kell vetni az 1582 óta használt Gergely naptárt. Az általuk javasolt naptári év is 12 hónapot tartalmazna, de egy-egy hónap 3-3 tíznapos hétből állna. Péntek után bevezetnék, az Uránusz, Neptunusz és Plutó napokat és csak azután jönne a szombat. Minden hét két ötnapos szakaszra bomlik, mindenki egy fél hetet dolgozna, de akkor tíz órát, a másik fél hetet otthon töltené pihenéssel, vagy üdüléssel.

És a várt előnyök? Az üzemek folyamatosan dolgozhatnának, a dolgozók viszont egy tömbben hosszabb szabadidőt nyernének. A hosszú hétvége komolyabb szabadidő programokat tenne lehetővé, amelyek eddig csak a szabadság alatt voltak lehetségesek. A szokásos hétvégi forgalom a felére csökkenne, hiszen kinek az első öt, kinek a második öt nap lenne a víkend.

Elképzeltek alternatívákat is. Például a kisgyermekesek minden nap öt órát dolgoznának, hogy délután a gyermekükkel lehessenek. Vagy elképzelhetőnek tartják, hogy egyesek folyamatosan dolgozzanak fél évig és utána egyhuzamban vegyék ki a szabadidejüket.

Az év végén fennmaradó öt, illetve szökőévben hat nap, általános szabadnap lenne. A módszer szerint minden év hétfővel kezdődne, minden 1-e, 11-e, 21-e hétfőre, a tizenharmadikák pedig szerdára esnének. A babonásak is megnyugodhatnának egy életre.

Még számos előnyét ismertették módosítási javaslatuknak, de azt maguk is elismerték, hogy az átállást nehezen lehetne megvalósítani és rengeteg ellenállásba is ütközne. Ezért nyilatkoztak úgy, hogy " csak gondolati ösztönzést kívántunk adni".

Az elmúlt huszonöt évben nem vetődött fel sehol a reform kérdése. A világnak - úgy látszik - még sincs szüksége az új naptárra, vagy az irányító szervek látják úgy, hogy átállni képtelenség. Gyakorlatilag a teljes közigazgatást át kellene szervezni, amelynek megvalósítása szinte képtelenség.

Át kellene írni a számítógépes programokat. Sőt a komputerek belső órái miatt is újra kellene tervezni a gépeket. A világ összes naptárral rendelkező analóg és kvarc óráját ki kellene dobni. De ennek a gyártók azt hiszem, csak örülnének.

A legszebb – vagy legviccesebb – az egészben, hogy 1985-ben egyes előrejelzések szerint úgy vélték 2010-ben mindössze heti húsz órát fogunk dolgozni.

 

Ezt láttad már?

Ez csúcs! Közösségi utazás!

Föld alatti borváros

Mintha a világ robbant volna fel

Fantasztikus alternatívák

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).