Az első atombombák felrobbanása óta, bár azt hisszük, békében élünk, valójában a nukleáris háború réme lebeg felettünk. A végítélet órája ugyan nem ketyeg, de mutatja az időt.

Az Egyesült Államokban az atomkutatás területén dolgozó tudósok egy szervezetbe tömörültek, amelynek saját kiadványa az Atomtudósok közlönye (Bulletin Of The Atomic Scientists). A 64 oldalas, globális biztonságpolitikai hírekkel és elemzésekkel foglalkozó folyóirat a társasággal közösen megalkotta az Ítéletnap óráját (Doomsday Clock). A társaság ezzel szerette volna felhívni a világ figyelmét a nukleáris fegyverkezés veszélyeire.

Ez az óra azt hivatott mutatni, hogy a világ milyen közel áll a nukleáris világégéshez. Az éjfél jelenti a mindent elsöprő atomháborút. Az 1947-es első beállításkor az órát éjfél előtti hét percre állították. Ezzel kívánták figyelmeztetni a világ vezető politikusait az igen komoly veszélyre. Azóta 18 esetben állítottak a mutatókon.

1949 – 23:57 (4 perccel közelebb): a Szovjetunió tesztet hajtott végre első atombombájával.

1953 – 23:58 (1 perccel közelebb): Az Egyesült Államok és a Szovjetunió is termonukleáris fegyvereket tesztel.

1960 – 23:53 (5 perccel távolabb):  A két nagyhatalom megérti, ez a fajta fegyverkezési verseny csak a pusztulásba vezet, megindulnak az egyeztetések és konzultációk a két oldal között

1963 – 23:48 (5 perccel távolabb): Az Egyesült Államok és a Szovjetunió aláírja az atomkísérleteket korlátozó szerződését, részlegesen korlátozzák a légköri robbantásokat.

1968 – 23:53 (5 perccel közelebb): Franciaország és Kína teszteli saját atomfegyvereit, a közel-keleti háborúk, az indiai háborúk és Vietnam

1969 – 23:50 (3 perccel távolabb): Az Egyesült Államok szenátusa ratifikálja az Atomsorompó-egyezményt.

1972 – 23:48 (2 perccel távolabb): Az Egyesült Államok és a Szovjetunió aláírja a SALT 1. (A stratégiai fegyverek csökkentéséről szóló) és az ABM (rakétavédelmi rendszereket korlátozó) szerződést.

1974 – 23:51 (3 perccel közelebb): India felrobbantja első atombombáját, a SALT 2. Tárgyalások megtorpannak. A két nagyhatalom megkezdi nukleáris arzenáljának modernizálását.

1980 – 23:53 (2 perccel közelebb): (5 perccel távolabb): Az Egyesült Államok és a Szovjetunió viszonya a mélyponton, a tárgyalások megrekedtek. Előretört a terrorizmus, és nemzeti háborúk robbantak ki.

1981 – 23:56 (3 perccel közelebb): a fegyverkezési verseny fokozódik, Az Afganisztáni Szovjet invázió. Jimmy Carter bejelenti, az amerikai sportolók nem mennek el a Moszkvai Olimpiára. Zavargások Dél-Afrikában és Lengyelországban. Ronald Reagan elnökségével a hangnem is eldurvul a két ország kommunikációjában.

1984 – 23:57 (1 perccel közelebb): A Reagani politika hatására a fegyverkezési verseny fokozódik.

1988 – 23:54 (3 perccel távolabb): Az Egyesült Államok és a Szovjetunió aláírja a közép-hatótávolságú nukleáris fegyverekről szóló megállapodását.

1990 – 23:50 (4 perccel távolabb): A berlini fal leomlása, a Szovjetunió összeomlása. A Kelet-Európai államok felszabadulása a Szovjet befolyás alól. A hidegháború véget ért.

1991 – 23:43 (7 perccel távolabb): Az Egyesült Államok és a Szovjetunió aláírja a stratégiai fegyverek csökkentéséről szóló megállapodását. Az óra történetében ekkor vagyunk a legmesszebb éjféltől.

1995 – 23:46 (3 perccel távolabb): A világ fegyverkezési költsége megmaradt a hidegháborús szinten. A szovjet atomfegyverek és atomtudósok kiszivárgásának veszélye. A megbeszélések lelassultak a fegyverzetcsökkentésről. Világszerte 40.000 nukleáris fegyver van a nagyhatalmak birtokában.

1998 – 23:51 (5 perccel közelebb): India és Pakisztán is teszteli saját atomfegyvereit, a két ország közötti rivalizálás és konfliktus veszélyes méreteket ölt. A fegyverzetcsökkentési tárgyalások nem hoznak érdemleges eredményt.

2002 – 23:53 (2 perccel közelebb): A nemzetközi terrorizmus fokozódása. Valós veszéllyé vált, hogy a terroristák atomfegyverekhez juthatnak. A „piszkos” bomba veszélye. Az Egyesült Államok újabb nukleáris fegyver fejlesztésekbe kezd. Vita a Rakétavédelmi pajzsról, az Egyesült Államok kihátrál a ballisztikus rakétákról szóló szerződésből.

2007 – 23:55 (2 perccel közelebb): Ez az év sem telhetett előreállítás nélkül. Januárban Londonban és Washingtonban egyidőben tartott sajtótájékoztatón állították előre a mutatókat. Ismét csak öt percre vagyunk a világégéstől, ez a hidegháborút idézi. Új fogalom bukkant fel, a második hidegháború. Új lendületet nyert a nukleáris fegyverkezés. Iránnak és Észak-Koreának saját atomprogramja van. A Fegyverzetcsökkentési tárgyalások ellenére a két nagyhatalomnak összesen 26.000 atomfegyvere van. Ez is többszörösen elég a Föld elpusztításához. A fegyverzetcsökkentés valójában azokat a fegyvereket érintette, amelyeket már amúgy is ki kellett volna vonni a forgalomból. És először kerül egy nem háborús vagy fegyverkezési ok az indokok közé: a globális felmelegedés.

2010 – 23:54 (1 perccel távolabb): A Moszkva és Washington közötti stratégiai fegyverek csökkentéséről szóló szerződés csaknem teljes, és tervezik az újabb tárgyalások. Barack Obama az első elnök, aki egy atomfegyver-mentes világról beszél. Koppenhágában a nagyhatalmak vállalják, hogy betartják a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére vonatkozó terveket.

 

Ezt láttad már?

Hit és epilepszia

Közösségi utazás

A családod adjon vért neked

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).