Szédítő perspektívákat kínál nap mint nap a robotika és a mesterséges intelligencia fejlődése. A robotok egyre fejlettebbek, a gépeket irányító szoftverek egyre okosabbak. És ahol nincs szükség a fizikai megjelenésre, csak az intellektusra, oda elég egy mesterséges intelligencia. Azonban felvetődik a kérdés, milyen lesz a viszonyunk ezekhez a mesterséges teremtményekhez.

Szintén fontos szempont a robotban helyet kapó mesterséges intelligencia. Mennyire tud emberi lenni? Mennyire tud barát lenni? Mennyire tud férfi vagy nő lenni? Ez a belső én megjelenik-e a robot külsejében?

Azt ma már tudjuk, hogy az embernek nagyon kevés kell az érzelmek kialakításához. Jó néhány történetet lehetett arról hallani, hogy valaki pusztán a hangja alapján szerelmes lett egy telefonkezelőbe, egy telefonos ügyfélszolgálatosba, egy rádióbemondóba. Ha olyan mesterséges intelligenciákat fogunk használni, amely átveszik az emberek helyét, ugyanennyi eséllyel eshetünk szerelembe egy szexi hangú mesterséges intelligenciával.

Pszichológusok összegyűjtötték, melyek a szerelem kialakulásának alapvető okai és feltételei. Ezeknek szinte mindegyike érvényes a robot–ember kapcsolatra is. Az egyik tényező például, hogy hasonló legyen a két fél személyisége és ismeretanyaga, tudása – ez a robotba könnyedén beprogramozható. Szintén fontos, hogy az ember tudja, a másik szereti őt – a szeretet megnyilvánulásait is bele lehet táplálni a gépbe.

Mindenképpen meg kell említenünk a lehetőséget, ha eljön az a pillanat, amikor egy ember teljes személyisége le lesz mentve egy komputerbe. Halála után is él az intellektus, fizikai megjelenése akár egy képernyőn, akár hologram formájában lehetségessé válhat. Mennyivel lenne más szerelembe esni egy ilyen személlyel, mint manapság egy tévében látható sztárral? Sőt akár megjelenhetnek olyan sztárok, akik nem is léteznek. Hányan rajonganak Lara Croftért! Miért ne lobbanhatna valaki irántuk szerelemre, különösen, ha nem is sejti, hogy nem élő lény (lásd például a S1m0ne című filmet).

A virtuális valóság már most rabul ejti az embereket, pedig még mennyire kezdetleges a technológia! Mi lesz majd akkor, ha mindez tökéletessé válik? A virtuális világ lesz az igazi szexuális forradalom, mindenféle gátlás és kötöttség nélkül. Talán sose fogod megtudni, a partnered él, vagy csak elhiteti veled. De még ha valódi érintésre vágysz is, hamarosan jönnek az élethű szexrobotok, amelyek minden kívánságodat teljesítik.

Napjainkban is sokan félnek a valóságtól, a valódi kapcsolatoktól. Hány esetet hallhattunk már, hogy emberek nem szemtől szembe, csak sms-ben vagy e-mailben szakítottak partnerükkel. Ez a könnyebb, szintetikus világ sokak számára mindörökre lezárhatja egy valódi párkapcsolat lehetőségét. Mert maximális elvárásokkal szemben a partnernek ne legyen egyáltalán igénye. Szép, magányos, gyáva, új világ!

 

Ajánlat:

A válás oka: Facebook

Ezer barát a halálban sem barát

Pózolj idiótán!

 

 

Ne hagyd ki a többit sem.