Íme a titánbogár, becsületes magyar nevén Óriáscincér. Nevét nem véletlenül kapta, ez a Földön élő egyik legnagyobb ismert bogár. Átlag 15 centiméteresre nő meg, de az eddig talált legnagyobb példány 16,8 centiméteres volt.

Preparált példányaiért akár 600 dollárt is fizetnek a gyűjtők. Különlegessége, hogy ennél sokkal többet ma sem nagyon tudunk róla. De a története is érdekes.

Dél-Amerikában esőerdőinek lakója, az Amazonas dzsungelében, és a Rio Negro környékén találták az első példányokat.

Szép nevét magától Carl von Linnétől, a svéd természettudós és botanikustól kapta, aki megalkotta a modern tudományos rendszerezés alapelveit, a rendszerezés kategóriáit, és kidolgozta a modern tudományos nevezéktant, az élőlényekre alkalmazta a kettős elnevezést tudományos névként. Így lett 1778-ban hivatalosan Titanus giganteus. De még ő sem látta a bogarat, leírása egy színes rajz alapján készült, amit Daubenton publikált 1765-ben.

A következő 150 év alatt alig néhány döglött példányt fogtak ki a Rio Negro-folyóból. A XX. század elejére akkorra volt iránta az érdeklődés,hogy a gyűjtők horribilis összegeket fizettek egy-egy példányért.

1910-ben történt meg az áttörés, amikor egy orchideagyűjtő, Jacob Wörner egy indiánnál talált egy sértetlen tetemet. Épp akkor pucolta ki egy frissen kifogott hal gyomrából.

Rájöttek, hogy így újabb példányokhoz juthatnak, ezért a halászoknak jutalmat ígértek. Így egyre több példányhoz jutottak a kutatók. Azután még többet ígértek élő példányokért. Elő is került egyre több példány elsősorban az esős évszakban, amikor szárnyra kelnek.

Amikor az őserdőben is megjelent az éjszakai világítás sikerült elkapni a hímeket. De nőstényekből alig sikerült befogni, ezért az életmódja csaknem teljesen ismeretlen. Nem ismerjük sem a lárváját, sem a bábját. A lárváról úgy gondolják, hogy körülbelül 30 cm hosszú lehet.

 

Így néz ki a az esőerdőben:

 

Óriáscincér preparálása a Magyar természettudományi múzeumban:

 

A legnagyobb ismert példány:

 

Csatlakozz a közel kilencezer-ötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Napi fotó:  Miki egér a Merkúron

Napi videó:    Verd be a szöget... egy mobillal

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

Bogár printer

Gyönyörű és félelmetes: A nagy rájavándorlás

Bizarr párosok: nyelvevő rák és a hal

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)

(via )