Nem is temető, inkább élő szoborpark.

 

Az Ecuadori Tulcán egy hatvanezer lakosú kisváros, a Kolumbiai határ közelében.

Bár Carchi tartomány fővárosa, még sincs benne túl sok látnivaló. Mindössze egyetlen helyet érdemes meglátogatni, a temetőt. Amíg egy temető általában sírjairól, szentélyeiről, szobrairól híres, a tulcáni temető a ciprus bokrairól nevezetes.

A temetőt 1932-ben alapították, mert a dombon fekvő régi temető súlyosan megrongálódott az 1923-as földrengésben. Nyolc hektáros földterületet kerítettek el a város északkelet részén. A terep legfontosabb jellemzője, hogy a talaj erősen meszes, ez kedvez a ciprusfélék növekedésének.

José María Franco Guerrero, az önkormányzat parkokért felelős vezetője kihasználva a kedvező talajtani adottságokat, ciprus fák sorait ültette a temetőbe, amelyek ma lefedik a temető majdnem felét. A fákat rendszeresen metszették, és hamar kialakult a prekolumbián, arab, és Ágoston-rendi ihletésű élő szobrok. Felbukkantak mitológiai alakok, állatok, és néhány egyszerű geometriai forma. Jelenleg több mint 300 van összesen.

Guerrero munkájának elismeréseként 1984-ben a kulturális örökség részévé nyilvánították. Ugyanabban az évben az Idegenforgalmi Minisztérium a kertet nemzeti kincsnek nyilvánította.

José María Franco Guerrero 1985-ben meghalt, és ebben a temetőben temették el, amelyet ő hozott létre. Sírfelirata így szól: "Tulcánban a temető annyira szép, hogy hívogató itt meghalni. "

Munkáját öt fia folytatja, ők a temető fenntartói. Mind a mai napig gondozzák fákat, és újabb szobrokat hoznak léte.

2005-ben a temetőt átkeresztelték José María Azael Franco temetőre. A temető a világörökség része lett.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint huszonhétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztro:  Tavaszi csirkés serpenyő

Macskaőrség:  Macskaboksz

Napi videó:  100 évnyi szépség

Toochee-fotó:  Az igazi barátság

(via tulcan)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...