A Feröer-szigetek legszebb tava egy különleges természeti jelenség.

Feröer-szigetek egy középkor óta lakott vulkáni eredetű szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén, nagyjából félúton Norvégia, Skócia és Izland között. Neve magyarul Juh-szigeteket jelent. A Sørvágsvatn-tó vagy más néven Leitisvatn-tó Feröer legnagyobb tava. Vágar szigetén található.


Nagyobb térképre váltás

Sørvágur és Vágar község határán fekszik, nevét előbbiről kapta. Területe 3,4 négyzetkilométer.

A két elnevezés használata területi eltérést mutat: a nyugati parton a Sørvágsvatn (Sørvágur település után), a keleti parton pedig a Leitisvatn elnevezést használják. Legtöbbször azonban egyszerűen Vatnið („a tó”) néven említik.

Különlegessége hogy bár a tengerparton fekszik, mégis 32 méter tengerszint feletti magasságban található.

A térképen úgy tűnik, mintha a tó közvetlenül, fjordként kapcsolódna az óceánhoz, azonban a kifolyó patak vize 32 m magasból gyönyörű, lépcsős vízesésként zuhan a tengerbe.

Észak-déli irányban nyúlik el mintegy 6 km hosszan. Legnagyobb szélessége 800 m.

59 méteres mélységével a legmélyebb tó a szigetcsoporton. A tó legmélyebb része tengerszint alatt fekszik.

 

A szemközti, északi parton található Vatnsoyrar, az egyetlen település Feröeren, amely nem tengerparton fekszik. Itt található a tó egyetlen homokos partszakasza, a többi részen sziklás a part.

A II. világháború alatt – a baráti brit megszállás idején – a tavat hidroplánok leszállóhelyeként használták. Nem sokkal később megépült a közeli Vágari repülőtér. 2005. március 24-én egy amerikai magánrepülőgép hajtott végre sikeres kényszerleszállást a tó vizén.

A tó népszerű horgászhely a helyiek körében; a csónakról való horgászat engedélyezett. A főszezon májustól októberig tart. Legjellemzőbb halai a Lazacfélék közé tartozó Salvelinus nemhez tartoznak.

 

A viharos óceánon akkora hullámok vannak, hogy akár felcsapnak a sziklaperem tetejéig, a tó széléig is.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint huszonötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  A petrezselymes új krumpli nem petrezselymes krumpli

Napi videó:   Selfie helyett dronie

Napi fotó:  Víz alatt, víz felett

Macskaőrség:   Egy kis páros dögönyözés

(via wikipedia, youtube, )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...