Gyönyörű és titokzatos jelenség uralja a sivatagi tájat.

Területe 100 000 négyzetméter.

Még az űrfelvételeken is csodálatosan látszik az alakzat:

Nemrégiben bukkant fel az interneten és titokzatoskodva kérdezték mi lehet ez a titokzatos építmény a sivatag mélyén? Ufó-leszállóhely? Elveszett civilizáció emlékműve? Vagy valami természetfeletti?

A valóság jóval egyszerűbb de így is érdekes. Nem a sivatag mélyén vagyunk, hanem Egyiptomban, a Vörös-tenger partján, a népszerű üdülőhely, Hurghada közelében. Annyira nem a sivatag mélyén, hogy egy főút mellett fekszik.


Nagyobb térképre váltás

A neve költői: Desert Breath,  vagyis sivatagi lélegzet.

Nem is idegen, nem is régi. Egy művészcsoport, D.A.ST. Arteam hozta létre. Építése 1995 júniusában kezdődött, és 1997. márciusában ért véget.

Megálmodták, kimérték, kiásták felépítették. Nyolcezer köbméter homokot mozgattak meg hozzá.

 

Két szabályos spirálkarja van, az egyik ág 89 egyre növekvő negatív, a másik 89 egyre növekvő pozitív kúpokból áll.  Közepén egy harminc méter átmérőjű medence, amelyet hajdanában víz töltött meg.

17 évvel építése után még mindig áll, bár kicsit már megviselte az idő, és a természetes erózió.

 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Medvés bagett

Napi videó:   Meghívás a saját temetésedre

Napi fotó:  Kicsit túlpakolták?

Macskaőrség:   Egér a tálban

 (via vimeo, itt)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...