A legnagyobb bolygó, amelynek ismerjük az átmérőjét és tömegét, a TrES4. A Herkules csillagkép egyik csillaga körül keringő bolygó hetven százalékkal nagyobb, mint a Jupiter, de a tömege a Naprendszer óriásának mindössze nyolcvan százaléka. Olyan sűrűségű, mint a tejszínhab vagy a parafa.

A jelenség valószínű magyarázata a bolygó pályája. A bolygó rettentően közel van az anyacsillagához, amely sok vegyi reakciót indít el a bolygó légkörében, így csapdába ejtve a hőt. A TrES4 mindössze 30 millió kilométerre kering napjától, és azt is szédületes iramban teszi: egy év mindössze három és fél napig tart rajta. Elképzelhető, milyen forróság és fényesség lehet ott… A bolygó hőmérséklete több mint 1300 Celsius-fok, így nem tud összezsugorodni.

Természetesen nem alkalmas emberi élőhelynek. Pokoli a fényerő, a sugárzás, a hőmérséklet, és még szilárd struktúrája sincs.

A TrES-4-et egy nemzetközi kutatócsoport, a Transatlantic Exoplanet Survey csillagászai fedezték fel. A GSC02620-00648 jelű csillag körül kering, amely 1435 fényév távolságban van a Földtől.

A trónról a HAT-P-1 jelű bolygót taszította le, amely 38 százalékkal volt nagyobb, mint a Jupiter, és Bakos Gáspár magyar csillagász fedezte fel.