Genetikusok bebizonyították, tévedés, ahogy az ősembereket elképzeljük.ősember kinézet megjelenés haj szem bőr

 

Amióta felfedeztük, hogy az első ősleleteket, azóta próbáljuk elképzelni, hogyan is néztek ki, amikor még éltek. A csontmaradványok alapján nem tudhatjuk, milyen volt a bőrük színe, csupaszok voltak vagy szőrösek, például ezért nézett ki annak idején minden dinoszaurusz úgy ki, mintha egy felnagyított zöld gyík lenne. Ugyanilyen rejtély volt, hogy elődeink hogy néztek ki. De hála a genetikának, és néhány kivételes állapotban megmaradt leletnek, választ kapatunk néhány kérdésre.

A Cheddar-ember maradványait, az eddigi legkorábbi brit teljes emberi csontvázat a Somerset grófságbeli Cheddar-szurdokban, a délnyugat-angliai Gough-barlangban fedezték fel 1903-ban. A Cheddar-ember  tízezer évvel ezelőtt élt, és a legutóbbi jégkorszak után Nagy-Britannia területén letelepedett első emberek közül közül való. Az ősember koponyáján talált törések arra utalnak, hogy erőszakos halált halhatott. Azt nem lehet tudni, hogyan került a barlangba, lehetséges, hogy törzsének más tagjai fektették oda.

Brit kutatók genetikai elemzés felhasználásával készítették el az ősember arcának rekonstrukcióját. A tudósok néhány éve még el sem tudtak volna képzelni egy ilyen tudományosan megalapozott eredményt. A legfejlettebb technológia segítségével elvégzett helyreállítás azt mutatja, hogy a 150 centiméter magas, húszéves kora táján elhunyt Cheddar-ember sötét bőrű, kék szemű és sötét, göndör hajú volt. A genetikai vizsgálat azt is kiderítette, hogy a Cheddar-ember felnőttként nem tudta megemészteni a tejet. Ez a képesség csak jóval később, a bronzkorban terjedt el.

Régóta kérdés, hogy az Afrikából történt kivándorlás után mikor és hogyan változtak meg a külső jegyeink, mikor jelent meg a világos bőr, a szőke haj. Sokáig az az elmélet volt uralkodó, hogy a bőr kivilágosodása viszonylag gyorsan megtörtént, miután Afrikából Európába vándorolt az ember, mivel északon lényegesen kevesebb UV sugárzás érte a bőrét. A sötét bőrszínűek esetében ötször-tízszer hosszabb ideig kell érnie a napnak a bőrt, hogy a D-vitamint elő tudják állítani, ez indokolta volna a szín gyors változását.

ősember kinézet megjelenés haj szem bőr

A Cheddar ember külseje újabb cáfolata ennek az elméletnek, az utóbbi évek genetikai elemzései szerint ez a megjelenés jellemző volt a kőkorszakbeli Európában. Egyértelmű, hogy nem zajlott le ilyen gyorsan a bőrszín változása, hiszen a vizsgált vadász felmenői már 40 ezer éve Európában élhettek, mégis sötét maradt a bőre.

A haj, az arc, szemszín és sötét bőr olyan feltűnő kombináció, amit néhány évvel ezelőtt nem tudtunk volna elképzelni, és mégis ez az, amit a tudományos adatok most bizonyítanak.

A vizsgálat megerősítette a spanyol kutatók eredményeit. 2006-ban Spanyolország északnyugati részén egy hegyi barlangban két vadászó-gyűjtögető ősember maradványait fedezték fel  A barlang kedvező viszonyai, az állandó hűvös és sötét miatt a két egyed meglepően jó állapotban maradt fenn, ezért egyikük fogából a tudósoknak sikerült DNS-t kivonni. Ennek elemzésével feltérképezték a hajdani vadász teljes genomját. Ez a vadász is kék szemű, és sötét bőrű volt.

A spanyol lelet különleges fontosságú volt, mert ez volt első európai genom, amely az élelemtermelés kialakulása előtti korból származik. Elárulta, hogyan alakult át a szervezet a zsákmányszerző életmódról az élelemtermelésre való áttéréssel. Európa korai népei nagyrészt fehérjén éltek, és DNS-ükből kiderült, hogy sem a tejcukrot, sem a keményítőt nem tudták megemészteni. Ez a képesség csak a földművelésre és az állattenyésztésre való áttérés, a táplálék összetételének megváltozása után fejlődött ki.

A brit eredmény azt az elméletet erősíti, hogy a világos bőrű modern európai ember csak később jelent meg és vált uralkodóvá a térségben. A sápadt bőrszín mintegy 6 ezer éve érkezhetett meg Nagy-Britanniába a Közel-Keletről bevándorló emberekkel, akiknek világos volt a bőre és barna a szeme. A tudósok nem biztosak abban, hogy miért volt világos a bőre ezeknek a mezőgazdasággal foglalkozó embereknek. Köze lehetett hozzá, hogy gabonaalapú táplálkozásukban kevés volt a D-vitamin, ezért ezt a fontos tápanyagot a napfényből a bőrükön keresztül kellett felvenniük.

A Cheddar-ember genomja arról is árulkodik, hogy szoros rokonságban lehetett más mezolitikus egyedekkel, a nyugati vadászó-gyűjtögető emberekkel, akik maradványait Spanyolországban, Luxemburgban és Magyarországon találták meg.

  A 10 ezer éves brit fejét egy dán művészpár, Alfons és Adrie Kennis, a paleontológiai modellkészítés specialistái alkották meg a genetikai vizsgálat és a rendelkezésre álló koponya alapján.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint 95.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via, via)