Egy moszkvai általános iskolában különös diák tanul a tizenkét évesek között. Egy robot, aki egy súlyosan beteg kisfiút helyettesít. Itt a szép új robotvilág?

Sztyepan súlyos beteg, a leukémiával való küzdelemben úgy legyengült immunrendszere, hogy nem hagyhatja el otthonát. Helyette Sztyepan, a robot látogatja az órákat. Sztyepan otthon ül, a számítógép előtt, fején headset. Az interneten keresztül,  botkormánnyal irányítja a robot.  A robot Sztyepan álldogál a tanári asztal mellett, a kezében tartott monitoron az igazi Sztyepan látszik, a hangszóróból az ő hangját halljuk, miközben webkamerán keresztül mindent lát és hall. Sztyepan aktívan részt vesz az órai munkában, ő is ugyanúgy jelentkezik a monitoron keresztül, ugyanúgy felel. A szünetben a robot Sztyepan kigurul a fiúkkal a folyosóra, és megéli gazdája minden kimaradó élményét. A fiú teljes mértékben irányítani tudja a robot mozdulatait.

Robot Sztyepant az iskola kapta ajándékba, tesztelésre a kutatóintézettől, amely kórházi és információs célokra gyárt robotokat. A készülék ára alig több mint hatszázezer forint, vagyis már az átlagemberek számára is elérhető árkategória.

Tényleg eljött az a világ, amikor robotok helyettesíthetnek minket? Nem, ettől még nem kell félni. Ugyanis robot Sztyepan valójában nem robot. A robot egy önállóan cselekvő gépezet, amely az utasításokat önállóan hajtja végre. Az iskolai Sztyepan inkább egy távirányítós készülék, az élő Sztyepan kibernetikus meghosszabbítása, akár egy műkéz. Mozgásában semmi önállóság nincs, csak a távirányító parancsokat wifi-s interneten keresztül kapja, bár a világ bármely tájáról..

Az sokkal fontosabb, hogy az osztálytársak elfogadták a digitális másolatot. A robot sztyepanhoz úgy viszonyultak, úgy fordultak és úgy beszéltek, mintha az élő fiú állna mellettük. Így a robot egyfajta való világi kivetüléssé, Avatarrá vált. És ami szintén fontos, a fiú is úgy érzi, hogy tényleg ott van órákon.

 

Ezt láttad már?

GPS a kesztyűben

Szombati Dizájn: Sisakművészet

Árvíz idejére: úszó házak Hollandiából

Az igazi óriások: a Dubai és Atlantai akvárium

 

Kult jánlat:

Cory Doctorow - Kis testvér

 

Ne hagyd ki a többit sem.