Amióta a világ a világ, a kiemelt fontosságú épületeket mindenki igyekezett biztonságos helyre építeni. Várak, kastélyok, kolostorok épültek hegyek csúcsára, meredek hegyoldalak nehezen elérhető szirtjeire. Ez egyszerre jelentett védelmet, de státuszt is. De még ezek közül is kilóg a Phugtali kolostor.

Észak-India Ladakh tartományában rejtőző kolostort valamikor a XII. században korai éveiben alapította Gangsem Sherap Sampo Sherap.

A Nyugati-Himalája Zanszkár vonulatában, a Tsarap folyó felső szakaszának mély völgyében, a sziklafal oldalában barlangi forrás fakad.


A szerzetesek a barlang szájához települtek, és mint a méhek, épületeket ragasztottak a sziklafalhoz, a legtöbbször az egyik épület teteje a másik épület terasza.

 Az évszázadok folyamán a kolostor folyamatosan bővült.

 A kolostor elérésére még napjainkban is az egyetlen módja a sok évszázados karavánút követése, amely csak gyalog járható. A legközelebbi autóval járható út is több napi járóföldre van.

Az ösvény kanyarogva keresztülvág a kolostorbelsőn; kapuzatokon, átjárókon, alagutakon megyünk át, míg a barlangbejáratban álló templomépülethez nem érünk.

A völgyben nincs más út, ezért a karavánoknak át kellett menniük a vastag kapukkal lezárható kolostoron. Ez a kolostornak biztos bevételt és híreket jelentett.

A kolostor ma is lakott,  a szerzetesek aktív szellemi életet élnek.

1826-27-ben hosszabb időt töltött el itt Körösi Csoma Sándor, akinek emlékét tábla őrzi.

Videó 3D térkép Phuktalig:

Akik rászánták magukat a hosszú túrára:


Csatlakozz  a több mint négyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott találsz meg, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.