Egyszerre csúf és szép, démoni és varázslatos, a legnagyobb és legijesztőbb, egy igazi ínyencfalat: A kókuszrák.

A csendes-óceáni szigeteken szinte bárhol találkozhatunk kókuszrákkal. Amely a világ legnagyobb szárazföldi ízeltlábúja. Latin neve Birgus Latro. A Birgus nemzetség egyetlen faja. A part menti erdőkben él, éjszakai állat, nappal csak véletlenül lehet rá bukkanni.  Valószínűleg ez a legnagyobb méret, amelyre a Föld jelenlegi viszonyai között egy ízeltlábú nőhet.

Ha az ember meglát egy nagyobb példányt, könnyen frászt kap tőle. Alakja eltér a többi rákétól, sokkal izmosabb, robosztusabb, a rákvilág Schwarzeneggere.  Napjainkban a legnagyobbak láb fesztávolsága elérheti az egy métert, súlya a négy kilogrammot. De a szakirodalomban olvasható, hogy hajdanán éltek 180 centis, 14 kilogrammos példányok is.

A kókuszrák könnyedén felmászik a kókuszpálmákra, ollója olyan erős, hogy fel tudja vele törni a kókuszt. Kedvenc tanyája egy kiürült kókuszhéj, amelyben összegömbölyödve várja az éjszakát. Sokkoló az élmény, ha a földön a kókuszokat válogatva belebotlunk.  Évszázaddokkal ezelőtt lejegyezték, hogy nem csak felmásznak a fára, hanem levágják a kókuszdiót, lemásznak, és megkeresik a levágott kókuszt, amit utána feltörnek a sziklákon. Mára már bebizonyosodott, hogy ez csak legenda.

Nevezik még szárazföldi remeteráknak is, mert fiatal korában – amíg meg nem erősödik a páncélja –  kókuszrák is egy csigaházban húzza meg magát, és viszi a hátán, később költözik át egy kókuszhéjba. Hívják még tolvaj ráknak, vagy tányér ráknak is, mert a helyiek szerint szívesen lopkodják el a fényes tárgyakat.

A kókuszrák mindenevő, de elsősorban húsos gyümölcsöket, dióféléket, és magvakat eszik. Emellett azonban elfogyasztja a kisebb madarakat, teknősöket is. De megfigyelték már, hogy polinéz patkányt evett, sőt nem riad vissza a kannibalizmustól sem.

Húsa különleges csemege, de a kipusztulás fenyegeti, egyre több helyen kerül a védett fajok listájára, és ezzel együtt le az étlapok kínálatáról.

Érdekesség, hogy egyes elméletek a kókuszrákokat okolják azért, hogy Amelia Earhart nyomtalanul eltűnt. Mivel hajlamosak az élelem lopkodására, ezért előszeretettel vonszolják zsákmányukat a fészkükbe. Valószínűleg tartják, hogy Amelia maradványai is így tűntek el nyomtalanul.

 

 

 

Ezt láttad már?

Az igazi óriások

A világ legnagyobb akváriumai

A természet leggonoszabb tréfája

 

Ne hagyd ki a többit sem.