Mászni, és mászni, és egy heverő méretű sátorban élni három hétig. De megcsinálták.

A világon elsőként szabadmászásban, tizenkilenc napi erőfeszítés után két amerikai sziklamászó, Kevin Jorgeson és Tommy Caldwell a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban álló El Capitan gránitmonolitot, a Hajnalfalnak nevezett oldala felől.

A két sportoló mintegy hét évnyi felkészülés után kötélbiztosítás mellett, de segédeszközök használata nélkül, szabad stílusban küzdötte le meg a világ legnehezebbjének tartott sportmászó útvonalát a 900 méter magas, szinte teljesen függőleges sziklafalon.

A 30 éves Jorgeson és a 36 éves Caldwell rendkívüli vállalkozása egyike az National Geographic támogatott "az év kalandjának. Mivel a napsütés miatt megizzadtak, a két sportoló rendszerint alkonyatkor vágott neki a falnak. Jorgesonnnak egyszer két napig pihennie kellett, hogy gyógyulni hagyja kisebesedett ujjait.

A Hajnalfalat legelsőként - igaz, segédeszközökkel - a legendás sziklamászónak, Warren Hardingnak 1970-ben sikerült bevennie.


Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint huszonhétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztro: Piranha ebédre

Macskaőrség: Furcsa motorhang

Napi videó: 10 táncos lábú közlekedési rendőr

Toochee-fotó: Melyik a bátrabb?

(via)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...