Néhány évvel ezelőtt kerültek fel az első videók az internetre, ahol texasiak helikopterről gépfegyverrel lődözték a vaddisznókat tucatszámra. Hatalmas volt a felháborodás, de a felháborodók nem figyeltek az igazságra, miért is történt mindez: kétségbeesett kapkodás egy ökológiai katasztrófa csökkentésére. A világ érdekes katasaztrófa ökológiai vaddisznó

 

Amikor meghalljuk azt a szót, hogy vaddisznó, rögtön feltűnik előttünk a sűrű erdő, malacait terelgető kocával vagy éppen mérges és veszélyes vadkannal. De hogyan lehet az ember felelős egy olyan ökológiai katasztrófáért, amit egy vadállat okoz?

Furcsa állat a vaddisznó. Mert nem feltétlenül vaddisznó. A vaddisznó elterjedési területe óriási, megtalálható egész Európában, Afrikában Marokkótól Egyiptomig, az Arab-félszigeten és Közel-Keleten, Ázsiában Szibériától Közép-Ázsián át az Indiai-félszigeten, a Maláj-félszigeten, Kínában, és Japánban is. Északon felhatol Skandinávia déli részéig és Dél-Szibériáig. Afrikában korábban a Szaharától északra mindenütt előfordult. Mára az afrikai alfajok száma nagyon megcsappant. Korábban élt a Brit-szigeteken is, de innen már kiirtották. De néhány éve vaddisznófarmokról kiszökött példányokból szabad területen élő állomány kezdett kialakulni.

Azért nem feltétlenül vaddisznó a vaddisznó, mert ha a házi sertés megszökik, képes szaporodni a vaddisznókkal és visszavadulni. Az eredeti vaddisznót és a hibridet sokszor nem is lehet megkülönböztetni.

A vaddisznóknak nincs különleges igényük élőhelyükkel szemben. Csak a minden búvóhely nélküli, teljesen nyílt területeket és a hegyek magas részeit kerülik. Annak ellenére, hogy vadászatuk Európában mindenütt intenzív, a vaddisznó-állományok terjeszkedése, növekedése és ebből eredő – főleg mezőgazdasági – kártétele folyamatosan növekszik.A világ érdekes katasaztrófa ökológiai vaddisznó

Amerikában nem őshonos. 500 évvel ezelőtt a hódítók hoztak magukkal sertéseket, amelyek vagy megszöktek, vagy szabadon engedték azokat, hogy kialakuljon egy helyi populáció, amely táplálhatja a felfedezőket. 500 év alatt azonban nagyon elszaporodtak. Az igazi vaddisznót – mint fontos, vadászható állatot – a 20. század elején telepítették be az Egyesült Államokba. A vaddisznó sok helyütt keveredett az elvadult házi sertéssel. E keveredések miatt tisztavérű vaddisznók nemigen élnek Észak-Amerikában, csak ilyen, többnyire keverék állatok, amelyek azonban külsőre nagyon hasonlítanak a vaddisznóra.

Mára elterjedtek szinte az egész országban. Becslések szerint az Egyesült Államokban 5,2 millió vaddisznó él, ennek fele Texasban, és itt már igazi csapást jelentenek. Az állami vadvédelem nyilvántartása szerint 1987-ben Texasban 87 vaddisznót ejtettek el. 2012-re ez a szám 25 700-ra nőtt. Országszerte mintegy egymilliárd dollár kárt okoznak a mezőgazdaságban, a természetben és a magántulajdonokban.A világ érdekes katasaztrófa ökológiai vaddisznó

A vaddisznók a gazdák rémei. Feltúrják a talajt, hatalmas gödröket hagynak, amit ki kell kerülni a traktorokkal (később ez a terület elgyomosodik, és még legeltetésre is alkalmatlan lesz). Megdézsmálják a kukoricát, a gabonát, a termesztett növényeket. A gazdák erős kerítésekkel védekeznek, de a disznók kilökdösik azt, vagy aláásnak.

A természetes ragadozók sincsenek hatással a populációra. Ezenkívül próbálják csapdába csalni, megmérgezni, de az okos állat ezt gyorsan felismeri, és elkerüli a helyet.  A csapda csak akkor működik, ha az egész kondát megfogja, különben a kinn rekedt példányok később felismerik már a csapdát, és messzire elkerülik. A szaporodási rátájuk pedig olyan magas, hogy a terjedés szinte megállíthatatlan.

Épp ezért semmilyen korlátozás nincs a vaddisznók vadászatára. Sőt, automata fegyverekkel, géppuskákkal, akár helikopterről is lehet vadászni. A drága módszerek mellett még az is megengedett, hogy az odacsalt disznókat egyszerűen felrobbantsák.

Ökokatasztrófák: Ami kezdetben jó ötletnek tűnt, abból később komoly ökológiai krízis lett. A szakemberek már abban is kételkednek, fel tudják-e valaha számolni a környezeti károkat. Sorozatunkban az ember legnagyobb ökológiai tévedéseit mutatjuk be.
Öko-katasztrófák: az ázsiai ponty

A kár az érem egyik oldala. A másik gond a vaddisznók betegséghordozó képessége. Számos betegség kapcsolható össze a vaddisznókkal és a haszonállatokkal, de emberi vírusokat is hordoznak. Az Egyesült Államokban nincs száj- és körömfájás vagy sertéspestis, de ha ezek a betegségek megfertőzik a vadállományt, az megrendítheti az ország mezőgazdaságát: hústilalom, karantén, szállítási tiltások. Egy fertőző egyed elég egy járványhoz. 2001-ben Angliában száj- és körömfájás pusztított, hétmillió juh és szarvasmarha levágását eredményezve. Ez 13 milliárd dollár kárt okozott az ágazatnak világszerte. Akkor az egész rémálom egy vaddisznóval kezdődött.A világ érdekes katasaztrófa ökológiai vaddisznó

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog: Hagymás krumplis pogácsa
Macskaőrség:  Bemutatkozott a miskolci leopárdkölyök
Napi videó: Veszélyes kerti munka 
Napi fotó: 
Négy évszak

(via)

A világ érdekes katasaztrófa ökológiai vaddisznó