Ha nem ismerjük a törvényeket a nyaralás könnyen rémálommá válhat. Letartóztatás, börtön , hatalmas költségek. És az emberi megaláztatás.

Arról már sokan hallottak, hogy a szeptember 11-i merénylet után az Egyesült Államok olyan törvényeket is hozott, amelyek súlyosan sértik az alapvető emberi jogokat. De a terror miatti rettegés hátán sok olyan korlátozást megszavaztak, amely korábban elképzelhetetlen volt.

Manapság már sokan tudják, hogy az Államok határőrségének joga van elkérni beutazáskor, a számítógépünket, fényképezőgépünket, adatrögzítőinket, stb. Ezeket természetesen nem vagyunk kötelesek odaadni, de ez esetben automatikusan megtagadják a beutazást. Mivel nem vagyunk terroristák, nyugodtan oda adjuk. Itt jönnek a problémák.

Vegyünk egy egyszerű esetet. X. úr az Egyesült Államokba készül egy konferenciára. Mikor meghallja, hogy testvére családja az utazása előtti napokban Spanyolországban nyaral, úgy dönt, csatlakozik hozzájuk, néhány nap pihenés után majd onnan repül tovább. Minden a tervek szerint alakul, Sangria, tenger, parti homokozás a kis unokatestvérekkel. Majd felszáll a repülőgépre és irány New York.

A reptéren a vámos magához inti átvizsgálásra. Elkéri tőle a fényképezőgépet is, amit X. úr készségesen átnyújt. A vámos belelapoz a digitális képekbe, majd odahívja egyik kollégáját. Megmutatja neki a képet, aki odaint két rendőrt, és X. urat haladéktalanul letartóztatják.

A vád ellen: pedofília. Azon a bizonyos fényképen két tíz év alatti unokatestvérével birkózik a tengerparton.  Nem fogadják el az igaz történetet.

A konferencia ugrott, négy hónapba és több millió forintba kerül, mire bizonyítja ártatlanságát és szabadon engedik. Mindezt azért, mert a jogszabályok szerint bizonyos kiemelt bűncselekmények gyanúja esetén lépniük kell. A terrorizmus mellett a pedofilia kiemelt bűncselekménynek számít, és egyetlen fotó elég a gyanúhoz. De ide tartozik még a jogtalan szoftverhaszálat, és a  szerzői jogsértés.

Mit jelent ez? Ha a gépünkön olyan szoftvert találnak, amelyről azt gyanítják, illegális, letartóztatnak. Gyanús lehet minden egyes MP3 szám, fénykép és dokumentum.

Mit lehet ez ellen tenni? Az egyetlen biztonságos módszer teljesen abszurd: töröljünk mindent a komputerről és egyéb készülékekről.  Ne vigyünk magunkkal zenéket, és mindent amire szükségünk van – képek, dokumentumok, nyaralási fotók, zenék – töltsük fel az internetre, majd az országba belépés után töltsük le amikor szükség van rá. Fontos, hogy kilépés előtt mindent töröljünk. Ne csak egyszerűen a fájlokat, hanem gondosan írjunk felül minden üres bájtot.

Elmebeteg ötlet? Az. De nincs jobb megoldás. Megszavazták az ezt lehetővé tevő törvényt. A legszomorúbb az ergészben, hogy azt hiszik, a terroristák hülyék, és majd lebuknak, mert lefényképezték magukat a bombával, vagy a komputeren ott van a repülőgép-eltérítés terve. A terroristák erre már rég a netet használják.

Akkor mégis mi értelme ennek? Gyakorlatilag semmi. De két lehetséges magyarázat lehet. Egyrészt arra jó, hogy az állampolgárok lássák, a hatalom folyamatosan figyel és dolgozik. A másik vélemény szerint ez is ahhoz kell, hogy fenn tartsa a terrorfélelmet, és elfogadják az emberi jogok csorbítását.

Winston Churchill egyszer azt modta: „Az a nép, amelyik lemond a szabadsága egy részéről  a biztonság érdekében, az a nép nem méltó a szabadságra."

 

Lájkolj minket!

Klikkelj a Tetszik gombra, és dedikált lélekhullám című könyvet nyerhetsz.

 

Ezt láttad már?

Miért álmodunk?

Látni és belelátni

Közösségi utazás

Ússz a medvével!

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).