A trollok nyelvétől körülbelül félóra járásra keletre található a Preikestolen, vagyis a szószék-szikla.

 A Lysefjord a legdélebbi nagy fjord Norvégiában. A 40 kilométer hosszú fjordot meredek hegyek szegélyezik, néhány több mint 1000 méter magasba nyúlik. A fjord több mint 10.000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak alatt alakult ki.  Abban az időben Skandináviát több mint 2000 méter jég fedte.

 

 A Szószék-szikla (Preikestolen, Prekestolen)  a terület egyik legnépszerűbb látványossága. Ez a természetes kőképződmény egy fennsíkról lóg ki a fjord fölé. Ez egy 25x25 méteres, csaknem teljesen lapos szikla 604 méterrel a tengerszint felett. A szikláról elképzelhetetlen kilátás nyílik a fjordra, de ugyanilyen szép a szikla látványa a tenger felől, a tengerjáró utasszállító hajók ugyanis a fjordba is felhajóznak.

A vízről nézve

A szikla csak a négy nyári hónapban látogatható, évente több mint százezer turista keresi fel. A plató veszélyes, de ennek ellenére nem építenek köré korlátot, nem akarják elrontani a hely természetes szépségét.

Kilátás a szikláról

Ennek ellenére évek óta nem történt baleset. Sajnos a hely az öngyilkosok között is népszerű, az elmúlt években több haláleset is történt.
 

 

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)