Imádom a panoráma-fotókat, különösen a gömbpanoráma nyűgöz le. Úgy nézhetek körbe, mintha ott állnék a fotós helyén. Pár napja be is mutattam itt egy remek gömbpanoráma oldalt a Machu Picchuról. Régóta szeretnék én is ilyen képeket készíteni. Az elv egyszerű: Minden irányban egymást átfedő képeket kell készíteni. Ezt egy szoftver összerakja egyetlen gömbfelületté.

Egy élelmes német diák azonban egy elképesztően egyszerű és zseniális szerlezetet készített. Egy polisztirolhabból készült gömbe 36 darab, két megapixeles, telefonokból ismert mini fényképezőgépet épített. Az exponálással a szintén a telefonokból ismert gyorsulásmérőt „bizta meg.

Az ötlet egyszerű: feldobjuk a labdát, és amikor a legmagasabb pontra ér (vagyis a gyorsulás 0), egyszerre exponál mind a 36 gép. A fotót csak le kell tölteni, és a szoftver összeállítja a képet.

Ezzel a géppel elképesztően egyszerű a gömbpanoráma fotó készítése. Ráadásul olyan helyeken is exponálhatunk, ahol erre korábban nem is gondolhattunk.

A gép ötlete annyira sikeres, hogy az erről szóló videót már 1 850 000 nézték meg a YouTube-on.

Csatlakozz  a több mint háromezres közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott találsz meg, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Ahogy még nem láttad a Machu Picchut

Pszichedelikus billiárd

Így kergesd őrületbe kollégádat

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)