Dredd bíró egy legendás mozi és képregényhős: a disztópikus jövő rendteremtője ő, aki felfegyverezve, talpig páncélban, motorja nyergében ülve veszi fel a harcot a bűnözők ellen. Egyszerre rendőr, bíró, és ítéletvégrehajtó is. Valami hasonló ötletet szabadalmaztatott a Motorola cég.

 

Bár sokan még mindig kételkednek benne, de már a küszöbön áll az önműködő autók engedélyezése és elterjedése. A Motorola "mobil bűnüldözési kommunikációs rendszere" hatékonyan önműködő rendőrségi autó, amely azonosítja utasát, és eljárást is lefolytathatja ellene.

Az arcfelismerő szoftver és a beépített ujjlenyomat-szkenner meg tudná állapítani, hogy a gyanúsított már szerepel-e a rendőrségi adatbázisban, a szkennerek észlelik, hogy a fogva tartott személynél van-e bármilyen fegyver. Egy légzésanalizáló elemzi, hogy a gyanúsított alkohol vagy kábítószerek hatása alatt áll-e.

Egy élő kommunikációs kapcsolaton keresztül a bírók videón keresztül kérdezhetik ki a gyanúsítottakat. Ha megússza pénzbírsággal, azonnal online rendezheti. Ha letöltendő büntetést kap, azonnal elszállítja a megfelelő intézetbe.

A rendszer elméleti célja az igazságszolgáltatás folyamatának egyszerűsítése, de egy szó sem esik a gyanúsított jogairól, vagy az ártatlanság védelméről, fellebbezésről. Elég rémisztő ötlet.  

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint hetvenezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)