Óriás lőszerkészletek, némi emberi hanyagság: A következmény a békeidőkben bekövetkezett egyik legnagyobb robbanás.

Albániában az egyik legsúlyosabb probléma az 1945 óta felhalmozott óriási lőszermennyiség.  A hatalmas készletek folyamatos veszélyt jelentenek, mert a lőszerek szavatossága lejárt, instabillá váltak.

Albánia Gradec városa, Tiranától 12 kilométerre, északra.  A város melletti katonai lőszergyűjtő telepen az albán rendszerváltás előtti időből származó lövedékeket hatástalanítottak, a munkát egy amerikai vállalat végezte. 2008. március 15-én amerikai és albán szakemberek közösen nagymennyiségű elöregedett lőszer hatástalanítására és megsemmisítésére készültek. Az tervezték, hogy a régi lőszert több kisebb, irányított robbantással semmisítik meg. Mintegy 100-an dolgoztak a helyszínen.

Azonban valami hiba történt: nem sokkal tizenkét óra után az első robbanás elszabadul, és ez az összes előkészített lőszert irányíthatatlanul, egymás után felrobbantotta.  A legerősebb robbanást még 190 kilométerre is lehetett hallani. Az első robbanás hatására fél órára felfüggesztették a tiranai repülőtér forgalmát. Az egész városra repeszek és üvegtörmelék hullott. Másfél kilométeres körzetben az összes ablak betört. A láncreakciószerűen lezajlott detonációsorozat mintegy 14 órán át tartott. A helyszínen mintegy száz méter átmérőjű kráter jött létre. A környező falvakból közel ezer embert kellett kitelepíteni.

A robbanások lassan alább hagytak, a mentőalakulatok még sokáig kutattak túlélők után a telep aknáiban és alagútjaiban.  De a robbanások után a veszély még nem múlt el: a városban mindenfelé fel nem robban aknák és lövedékek hevertek. Szakembereknek ezt újra össze kellett gyűjteni, vagy a helyszínen megsemmisíteni. A mérleg elborzasztó: tizenhatan meghaltak, köztük egy hároméves gyermek, 243 ember megsebesült. Négyszáz lakás és épület megsemmisült, további kétezer súlyosan megrongálódott. "Mintha a világ robbant volna fel" - mondta az egyik túlélő szemtanú.

A hatóságok először nem zárták ki annak a lehetőségét annak sem, hogy bűncselekmény történt, ahogy azt sem, hogy a biztonsági intézkedések elégtelensége vagy a helyszín rossz megválasztása okozta a tragédiát. Végül a hivatalos vizsgálat szerint a robbanást véletlen baleset okozta. Valószínű azonban, hogy a katasztrófát az elöregedett lőszerek állapota és emberi mulasztás együttesen okozta. Az ügy után távozott posztjáról Fatmir Mediu, albán védelmi miniszter.

A balesetben összesen háromezer tonna lőszer robbant fel. Összehasonlításképpen a hirosimai atombomba tizenötezer tonna TNT robbanóerejével ért fel.

Albániában még további 90 000 tonna elöregedett lőszert tárolnak.

 

Ezt láttad már?

Borostyán helyett lőszer

Pestis okozta a jégkorszakot

Napi szubjektív: Hogyan éld túl a cápatámadást

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).