Azért tört ki a függetlenségi háború, mert a gyarmatlakók szerettek zsugázni.

Felejtsük el a Bostoni teadélutánról tanultak a, az csak az utolsó csepp volt a pohárban. A bajok jóval korábban kezdődtek.

1765-ben március 22-én a britek adókat vetettek ki, amellyel magukra haragították az újvilági alattvalóikat. A Bélyegtörvény adót vetett ki számos okmányra: végrendeletekre, hajózási papírokra, polgári perek dokumentumaira, és érdekes módon… játékkártyákra. George Washington is szenvedélyes kártyás volt, rajongót a Loo-ért és a whist-ért,  és szeretett hazardírozni is.  Akkoriban még olyan gyors tempójú játékokat is játszottak, hogy pillanatok alatt egész vagyonokat lehetett elveszíteni. A pakli   megadóztatásával magát a játékot adóztatták meg, ami egy abnormális ötlet volt, hiszen a játék nem munka, hanem szabadidős tevékenység.  Akkoriban nem volt túl sok lehetőség a szórakozásra, a játék valóban kedvtelés volt.

A játékadó nem tetszett sem a szegényeknek, sem a gazdagoknak. Egy pakli ára a duplája lett, ami keményen megterhelte a szegények zsebét. De a britek nem tűrték el a rendszer kijátszását sem:  a bélyeghamisításért halál járt, ha bélyeg nélküli paklival játszottak, 10 font volt a büntetés. Az akkoriban óriási pénz volt, egy lovat lehetett érte venni.

De a bélyegtörvény nem csak a pénzről szólt: ez volt az első eset, hogy a britek közvetlenül megadóztatták a gyarmatokat. Ettől a szabadság- és kártyakedvelő amerikaiak rendesen felkapták a vizet.  A gyarmatokon élők elkezdtek szervezkedni: az utcákon rengeteg kis csoport csetepaté, verekedés, rendbontás volt. 1766-ban Angliának el kellett törölnie a bélyegtörvényt.

Azonban a folyamat nem állt meg: a birodalom egyre másra hozza a gyarmatok megadóztatására vonatkozó törvényeket. Erre természetesen a gyarmatokon élők egyre keményebben hárítanak. A szembenállás odáig feszült, hogy nem hallgatták meg egymás érveit. Az összecsapás lassan elkerülhetetlenné vált Egy évtizednyi elégedetlenség után betelt a pohár: megkezdődött a függetlenségi háború.

Az 1765-ös bélyegtörvénytől kezdve az amerikaiak tiltakozásba fogtak, ez végső soron forradalomhoz vezetett, amelynek hatására megszületett egy köztársaság: az Egyesült államok.

 

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

A kalóz-szemtakaró titka

Nagy elmék baklövései

Az R-101 pusztulása

Magánpénz

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)