Mindig ámulattal csodáljuk a koncepcióautókat, amelyek a leggyakrabban nem készülnek el, de csodálatos perspektíváit mutatja be a lehetséges fejlődési irányoknak. Tisztelettel gondolunk az autógyárak tervezőinek fantáziájára, holott gyakran külsős dizájnerek álmait láthatjuk.
Ezek között az álmodók között magyarok is találhatók. Pédául Várdai Péter, akinek műhelyében a Mercedes két különleges változata született meg.

A Mercedes Blackbird tabló a Design Hét keretében szerepelt az Iparművészeti Múzeumban megnyitott Mercedes – Az alkotás művészete kiállításon. Az alkotó így nyilatkozott:
„Célom egy olyan terv megalkotása volt, amely erősíti a Mercedeshez köthető érzéseket, s utal a márka hagyományára és jövőjére. A koncepció a sebesség és a szabadság érzéseire épül. Kitűzött feladatom a sebesség és a mozgás tapintható megfogalmazása volt. Tervemben a repülőgépek dinamikus, áramvonalas formavilágát vettem alapul.

A fekete és ezüst színek erősen a márkához köthetőek, míg a terv első részén lévő színes felület az izgalmasságot, dinamizmust növeli. A sportos kialakítás a márka versenysikereire, formája a gyártó előremutató gondolkozására utal. A terv a Blackbird nevet kapta, utalva a színére és rokonságára a repülőgépekkel. A Lockheed SR–71 Blackbird a világ leggyorsabb, ember vezette repülőgépe.”

A Kiállítás után hamarosan elkészült a Mercedes Blackbird Tron koncepció. A terv nagyon pozitív fogadtatásban részesült, a Mercedes által szerkesztett honlapon is publikálták. Várdai Péter erről így írt:

„A tervezés során feladat volt, hogy újszerű színtársításokat alkalmazzunk. Ennek hatására döntöttem úgy a kiállítás után, hogy megcsinálom a Mercedes Tron járművet. A Tron: Örökség című filmet akkoriban kezdték el reklámozni. Ez tisztelgés volt a film és látványvilága, valamint a Mercedes előtt. Az Audi már elkészítette saját E-tron koncepcióját. A cél a Mercedes formai karakterét visszaadni egy futurisztikus, Tron filmbe illő járművel. A fények az élek mentén alakulnak ki, ami kiemeli a Mercedes sportos íveit.”

Csatlakozz a több mint ötezer-ötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. Minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Mai fotó: Snowboardozás egy vulkán oldalán

Ezt láttad már?

A legkirályabb garázs autómániásoknak?

Kísértetautók

10 klasszikus izomautó a legszebb korszakból

 Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)