Lélegzetállító mászás Amerika egyik legszebb csúcsáig.

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park az Egyesült Államok második nemzeti parkja.


Nagyobb térképre váltás

1890. október 1-jén alapították. A 3081 km² területű park a Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekszik. A park leglátványosabb pontja, és egyúttal jelképe a Half Dome (Fél Kupola) nevű csúcs.

A Half Dome csúcsa 1500 méterrel emelkedik a völgy fölé.

A különleges hegy különleges formájának eredetét csak nemrégiben sikerült megfejteni. Több különböző földtani folyamat együttes, illetve egymás utáni eredménye hozta létre.

Az 1865-ös Kaliforniai Geológiai Felmérés a kupoláról a következőt nyilatkozta: "Teljesen megközelíthetetlen, talán az egyetlen kiemelkedő pontja a Yosemite vidékének, amelyet soha nem érintett, és soha nem is fog emberi láb érinteni."

Mindössze tíz évvel később George G. Anderson elérte a csúcsot. Az ő mászása indította el azt a folyamatot, amelynek eredménye mára a csúcsra vezető "kábelösvény".

Neki hála minden évben turisták ezrei hódítják meg a fenséges csúcsot. A túra szó szerint is lélegzetállító. A kihívás még így is óriási, a mászás rendkívül megerőltető. Te bevállalnád?

 

 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenkilencezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Kecskesajttal töltött paprika olajban

Napi videó:   A világ legmagasabb játék-autópályája

Napi fotó:  Hiba volt újra megcsinálni

(via yps)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...