Amikor az ember ezt a fát először meglátja természetes élőhelyén nem akar hinni a szemének. A fa törzsét a szivárvány minden színe csíkozza, mintha egy őrült absztrakt festő mázolta volta tele, vagy egy óriási paintball csata zajlott volna a fák alatt. De ez a fa valóban ilyen. A neve is innen van: szivárványfa.

Van becsületes neve is, Eucalyptus deglupta, vagyis az eukaliptusz félék közé tartozik. Főleg Ausztráliában, Indonéziában, Pápua-Új Guineában, és az egyenlítő vidékén honos.

 

Ez az egyetlen eukaliptuszfaj, amelyik az északi féltekén is őshonos.

Ez a fajt széles körben termesztik szerte a világon, főleg a papír előállítás alapanyagaként. Ez a domináns faj a fülöp-szigeteki papírfa ültetvényeken.

De miért is színes. Ez a fát termesztik díszítési célokra is, mivel a sokszínű csíkok mutatósak a törzsén.

 

Ennek titka, hogy az év folyamán különböző időpontokban, foltokban dobja le magáról a kérgét, amely alatt feltűnik a világoszöld belső kéreg. Ez aztán elsötétül, érlelődik, amely során kék, lila, narancssárga, majd barna tónust kap.

Mindezek ellenére egész hagyományos fa. Így fest erdőként:

 

A levelei:

A termése:

Csatlakozz  a több mint háromezres közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott találsz meg, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Egy különleges gyümölcsfa

Misztikus fák

Gigászi hangyakolónia

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)