Néha úgy érzem, hogy a közigazgatásban felvételi követelmény az elmebaj. Tisztelet a - nem ritka - kivételnek, de gyakran elkeserítő az alkalmatlanság, a hozzá nem értés, az érdektelenség, az ostobaság.

A történet a következő. Egy Heves megyei kicsiny faluban él egy idős úr, nevezzük csak egyszerűen Józsi bácsinak. Józsi bácsi nyugdíjas, tulajdonképpen nem lát, nem hall, köszvénye van, és magas a vérnyomása. Mégis felszólító levelet kapott, hogy vegyen részt a polgárvédelmi szolgálatra kötelezettek továbbképzésén.  Amennyiben nem jelenik meg, és 8 napon belül nem nyújt be igazolást, hogy mi akadályozta meg ebben, pénzbírsággal és elzárással sújthatják.

Ahogy ilyen kis faluban szokás, Józsi bácsit mindenki ismeri, ahogy ő is mindenkit ismer, így az önkormányzaton dolgozókat is. Ezért a levéllel besétált az önkormányzathoz, ahol feltette a kérdést:

- Gyerekek, mi ez a hülyeség?

- Jött az utasítás, hogy küldjük a leveleket, hogy kötelező az oktatás.

- De jól ismertek, alig látok, nagyothallok, köszvényem van, magas a vérnyomásom.  A falu tele van munkanélküli fiatalokkal, miért nem őket külditek tanfolyamra?

- De hát Józsi bácsi, 2005-ben te kérvényezted, hogy részt vehess benne.

- Igen fiam, de akkor még jobb egészségben voltam, mint most. Azon kívül itt van a levélben a születési dátumom, tudjátok, hogy 62 éves vagyok. 60 éves korig lehet erre kötelezni az állampolgárt. Felejtsétek el ezt a hülyeséget.

Nem, nem Józsi bácsi! Az nem úgy van! Írjon nekünk egy kérvényt, és a megfelelő törvényi hivatkozással kérje felmentését a kötelezettség alól.

Józsi bácsi tehát haza ment, és családja segítségével megírta a kérvényt, bár kihagyták a szövegből a törvényi hivatkozást, de biztos, ami biztos, mellékeltek orvosi igazolást is.

Én Józsi bácsi helyében valahogy így írtam volna meg ezt a levelet:

„Tisztelt önkormányzat!

xxxx. számú yyyy. keltezésű levelükre hivatkozva kérem felmentésemet a polgárvédelmi szolgálatra kötelezettek továbbképzése alól.

Indoklásul azt tudom felhozni, hogy a hivatal munkatársainak fogalmuk sincs a munkájukról, a törvényben előírt kötelezettségükről, az én kötelezettségeimről, a szabályozásról, vagyis a munkájukról. Ráadásul nekem kell kérelmező levelet írnom azért, mert önök hibáztak, és hogy kijavítsák a hibájukat.

Kérem, hogy tekintsenek el attól, hogy a megfelelő törvénycikkelyre hivatkozzak, mert ezeknek az ismerete is az önök feladata, nem az enyém.

Tisztelettel

Józsi bácsi

ui:  Sándorkám, drága emlékű apád, aki jó cimborám volt, biztosan szégyellné, hogy ilyen fia van.”

Csatlakozz a közel kilencezer-ötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Napi fotó:  Szivárványhullám

Napi videó:   Midway

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

Tiszta elmebaj: Saddam arany fegyverei

Ostoba állatok, avagy vigyázz, hova dugod a fejed

Videók, amivel hülyét csinálnak belőlünk

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)