A katonai szakértők évek óta próbálják definiálni a kiber-háborút a hagyományos katonai fogalmak tükrében. Azonban Egyiptomban egy olyan helyzet alakult ki, amely miatt új fogalmat kell megtanulnunk: Kiber-pogárháború.

Minden háborúban a legfontosabb az információ: gyűjtés, továbbadás, kapcsolattartás. Hajdanában a felkelők először a telefonközpontokat, távírdákat, és rádiókat foglalták el, hogy kézben tartsák a kommunikációt. Mára ezt már másképp működik. A rádió már nem érdekes. a kommunikáció gyakorlatilag áttevődött az internetre és a mobiltelefonokra.

Mubarak elnök megtette azt, amire senki nem számított, sőt azt sem gondolták a legtöbben, hogy meg lehet tenni. Egyetlen éjszaka alatt lekapcsolta az országban az internet és a mobiltelefon szolgáltatást.

Nem kell ehhez nagy piros gombot elképzelni, amelyik az elnök íróasztalába van beépítve. A dolog ennél egyszerűbb. Egy kommunikációs szolgáltató, amikor engedélyt vásárol, vaskos szerződést ír alá az állammal, amelynek egy fontos pontja, hogy katasztrófa, háború, vagy az egész ország biztonságát érintő esetekben, milyen lehetőségekkel és kötelességekkel tartozik az állam felé. Mikor mit kell haladéktalanul biztosítani, vagy tenni adott esetben.

Valószínűleg Egyiptomban is ez történt, a szolgáltatók parancsot kaptak a szolgáltatás megszakítására. Mivel ezek a gépek folyamatos működésre vannak tervezve, nagyon nem is szeretik, ha lekapcsolják azokat. Erre fizikailag nincs is szükség, néhány szoftveres paranccsal megadható, hogy a szolgáltatás leálljon. Például a kisebb központok nem fogadják a kéréseket, a domain szerverek sem válaszolnak, stb.

Első éjszaka leállt egy kivételével az összes szolgáltató.  Csak a kormányt, az állami intézményeket, és néhány nagy külföldi vállalatot kiszolgáló VIP-szolgáltató maradt bekapcsolva. De egy napon belül az is elérhetetlenné vált.

A lekapcsolás oka egyértelmű volt.  A hatalmas tüntetések már nem spontán alakulnak ki, mobiltelefonon és interneten szervezik meg. A twitter, a facebook, és a különböző chatszobák hatalmas szerepet kaptak ebben. Így talán érhető, hogy a pánikba esett vezetés a lekapcsolás mellett döntött.

Számunkra meglepő, de nem olyan elmaradott ország informatikailag Egyiptom, mint ahogy azt általában képzelnénk. A nyolcvanmillió lakosból 23 milliónak van nethozzáférése. A mobil pedig hihetetlenül népszerű náluk, mindenki fülén állandóan ott lóg. Valószínűleg az egyiptomi informatikai infrastruktúra több lépcsőfokot is kihagyva szökkent előre a fejlődés útján.

Hogy miért kapcsolták vissza olyan hamar? Ennek több oka lehet. Egyrészt a felkelőket már nem lehetett visszafogni. A szerveződés folytatódott vezetékes telefonon, faxon, de még CB-rádiókon keresztül is. Külföldről több szervezet is segítséget nyújtott, hogy az Egyiptomiak mégis hozzáférjenek a világhálóhoz, eljuttassák a híreket külföldre, alternatív módon szervezkedhessenek. Másrészt valószínű, hogy a kormány is öngólt lőtt, hiszen a saját kommunikációja is veszélybe került, nem tudott propagandát kifejteni. Jó példa erre, hogy abban a pillanatban, ahogy visszakapcsolták a mobiltelefonokat, minden előfizető SMS-t kapott a kormánytól, amely a rendzavarástól való távolmaradásra bíztatott mindenkit.

A dologban több érdekes momentum volt megfigyelhető. Az első az a tanulság, hogy senki sem számított arra, hogy egy ország vezetése, a saját állampolgáraira mér kiber-csapást, mert valójában ott az történt. Eddig mindig csak úgy számoltak a kiber-csapás lehetőségével, hogy egyik ország a másik ellen, egy adott csoport a másik ellen támad.  Nem találtam nyomát, hogy bárki saját országon belüli, állampolgárok ellen irányuló támadással számolt volna az állam részéről forrongások vagy lázadás esetén.

Arra sem számított senki, hogy röpke néhány óra alatt ezt sikerül véghezvinni, így visszatekintve gyanúsan szervezetten és olajozottan történt a dolog.  Tulajdonképpen elég a csúcsszervereket letiltani, utána fentről lefelé haladva bénítható az egész rendszer. Különösen figyelemre méltó, hogy ezt úgy sikerült végrehajtani, hogy nem volt fennakadás a nemzetközi adatforgalomban, hiszen Egyiptomon halad keresztül több, kontinenseket összekötő optikai kábel is.

Bár a leállás mindössze pár napig tartott, a világ figyelmét az internetes biztonságra hívta fel. Mennyire összefonódik életünkkel a mobiltelefon és az internet. Egy teljes lekapcsolás nem csak kommunikációs gondokat, hanem óriási gazdasági károkat is okozhat.

 

Ezt láttad már?

GPS a kesztyűben

Szombati Dizájn: Sisakművészet

Árvíz idejére: úszó házak Hollandiából

Az igazi óriások: a Dubai és Atlantai akvárium

 

Kult jánlat:

Cory Doctorow - Kis testvér

 

Ne hagyd ki a többit sem.