Vietnám egyik legszebb tája egy különleges természeti jelenség, a Ha Long öböl. Ez egy körülbelül 1500 négyzetkilométeres terület a Vietnami-öböl északi részén. Ez a Balaton felületének két és félszerese.

A hely különleges szépségét az adja, hogy összesen (a hivatalos adatok szerint) 1969 mészkőszikla emelkedik ki a vízből. Ezek legtöbbje kisebb sziget vagy szirt, amelyek lakatlanok, viszont legtöbbje több száz méter magas. A legnagyobb 354 négyzetkilométeres Cát Bà sziget, amelyen hozzávetőlegesen 12 000 ember él. 1994-ben az UNESCO természeti világörökségi helyszíneinek listájára került.


Nagyobb térképre váltás

E megannyi mészkőkúp átlagos tengerszint feletti magassága 50–200 méter, s ez földünk legnagyobb tengeri karsztképződménye. A sziklákban megszámlálhatatlan, szél és víz vájta barlang található.

A mészkősík, amin az öböl található, süllyed. Az árapály váltakozása, az időjárás, a szél és a víz üregeket és barlangokat alakított ki a kőzetben, amelyeknek egy része csak apálykor látogatható. Közülük sokat növényzet borít, a nagyobbakon sűrű dzsungel található. Egyes barlangokban és üregekben különös alakú álló- és függő cseppkövek vannak.

Szerencse, hogy a vietnami háború megkímélte a környéket. A háborúban néhány szigetet és barlangot utánpótlás-raktárnak használtak, vagy menekültek és betegek számára alakítottak ki táborhelyeket. Például Cát Bà egyik barlangjában 300 férőhelyes kórház működött.

Az öböl nevének jelentése „az alámerülő sárkány öble”. A legenda szerint az öböl egy, a tengerhez közeli hegyekben élő sárkány közreműködésével jött létre. Amikor a sárkány a parthoz szaladt, farkával mély barázdákat húzott a földbe, amit – miután a sárkány a vízbe merült - elárasztott a tenger.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.