A különböző nyári fesztiválokon és vásárokon az egyik legnépszerűbb vásárfiák a különböző fatányérok és fatálak, és egyéb fa konyhai eszközök. Egyik szebb mint a másik, nagyon igényesen készített iparművészeti alkotások. De hogy ilyen szép is maradjon a használat ellenére, az egy kis odafigyelést igényel.

A fatálakat miután elkészültek, olajjal lekenik. Ez megakadályozza, hogy a fa berepedjen, és kiemeli a fa természetes mintázatát. Vásárlás után érdemes a kezelést kétszer megismételni. Ehhez színtelen, szagtalan, íztelen paraffinolajat használjunk. Ez a babaolaj alapanyaga is. Kapható gyógyszertárakban, illetve olyan mezőgazdasági boltokban, ahol borászati segédanyagokat is árulnak.

A fa kezelése egyszerű. Egyszerűen egy darab rongyra vagy szivacsra öntünk az olajból, és alaposa áttöröljük vele a faanyagot kívül-belül. Utána hagyjuk a levegőn megszáradni. Érdemes 3 apró tárgyból lábat rakni alá, hogy az alja is könnyebben száradjon, és az olaj se fogja meg az asztalt. Egynapos száradás után célszerű megismételni a kezelést. Mielőtt elrakjuk a szekrénybe (ami vétek, inkább díszhelyet érdemel), célszerű egy száraz ronggyal áttörölni, hogy ne maradjanak rajta olajcseppek.

Az olajos lekenést évente meg kell ismételni.

Szintén növelhetjük a tál esztétikai élettartamát, ha okosan bánunk a tálalással. Legnagyobb probléma, hogy nem csak az olajat szívja be a fa, hanem a zsírt is. A különböző fűszeres szaftok, a lecsöpögő zsiradék véglegesen elszínezi a fát. Néhány egyszerű trükkel ez megakadályozható.

Bármilyen ételt rakunk a tálra, előzőleg gondosan csöpögtessünk le, ha lehet, töröljük szárazra. A szaftosabb ételeket, majonézes salátákat, apróra darabolt ételeket, kisebb tányérokban, akár kisebb fatálakban tegyük rá.

A sült húsok, zöldségek, egyéb nagyobb darabos ételek alá alufóliát vagy műanyag fóliát tegyünk. Ez önmagában csúnya, ezért célszerű egy díszes szalvéta alá rejteni.

Elegáns és szép megoldás, ha fólia helyett saláta- vagy káposztalevelet teszünk. Ez szép, díszíti a tálat, és vízhatlan felületet képez. A káposzta gömbölyű belső levelei pedig akár tálként is használhatóak. A facebook oldalamon erről most láthatsz szép képeket

Ha betartjuk ezeket a szabályokat, a tálak évtizedekig szépek maradnak.

Csatlakozz  a több mint háromezres közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott találsz meg, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Legfurcsább növények - szivárványfa

Kalózhajó a gyerekszobában

Fából készült szuperkocsi

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)