Guy Fawkes a történelem egyik legérdekesebb alakja gonosz merénylőből 400 év alatt szabadsághős lett. Ma minden tüntetésen őt látni, bárhova mész a világban.

1605. november 5-én, nem sokkal éjfél után tartóztatták le Guy Fawkes-t egy, a londoni Westminster-palota közelében található pincében, ahol a férfi összesen 36 hordó puskaport őrzött. Fawkes elfogásával lepleződött le a híres „lőpor-összeesküvés”, melynek résztvevői a néhány órával később összeülő parlament és I. Jakab angol király (ur. 1603-1625) felrobbantására készültek. Felségárulás vádjával fogták perbe, és rövid tárgyalás után kötél általi halálra ítélték. Az ítéletet 1606. január 31-én hajtották végre.

 Még az összeesküvés leleplezésének napján, november 5-én London lakosait arra bíztatták, hogy gyújtsanak örömtüzeket annak örömére, hogy a király megmenekült a merénylettől, feltéve hogy "az öröm ezen bizonyságait nem kíséri veszély vagy rendbontás". Egy későbbi törvény minden év november 5-ére hálaadást írt elő, hogy megünnepeljék "megváltásunk örömteli napját", ez a törvény egészen 1859-ig maradt hatályban. Bár csak egyike volt a 13 elfogott összeesküvőnek, a mai napig Guy Fawkes nevét asszociálják a legtöbben a kudarcot vallott lőporos összeesküvéssel.

Nagy-Britanniában a mai napig november 5-ét Guy Fawkes Night-nak, Guy Fawkes Daynek, Összeesküvés Éjne vagy Örömtüzek Éjszakájának hívják, utóbbi közvetlenül az 1605, november 5-én gyújtott tüzekre utal. Az örömtüzek mellett az 1650-es évektől kezdve egyre több helyen tartottak tűzijátékokat és 1673 után (amikor a későbbi II. Jakab angol király bejelentette áttérést a katolikus vallásra) elterjedt, hogy ezen az éjszakán elégettek egy (Fawkest vagy a pápát jelképező) bábut is. Azonban az idő során számos olyan bábut elégettek, amelyek az akkor éppen népszerűtlen közéleti szereplőket jelképezték, mint pl. Margaret Thatchert A 19. század során Fawkes keresztneve, a "guy" felvette a "furcsán öltözött személy" jelentést, de az Egyesült Államokban ez a szó elvesztette negatív felhangját és csak "srácot" vagy "fickót" jelent.

William Harrison Ainsworth 1841-es történelmi regénye, a Guy Fawkes; or, The Gunpowder Treason, általában szimpatikus alakként ábrázolta Fawkest, és a közvélemény szemében árulóból egy „elfogadható fiktív karakterré” változtatta át. Fawkes ezt követően lényegében modern akcióhős korabeli megfelelőjeként tűnt fel számos gyermekkönyvben és olcsó regényekben. Fawkeset időnként úgy is emlegetik, mint "az egyetlen embert, aki tisztességes szándékkal lépett be a Parlament épületébe".

A végső fordulatot a V, mint vérbosszú című képregény hozta, amely a közeljövő diktatórikus Londonjában játszódik, ahol egy Guy Fawkes maszkot viselő hős harcol az elnyomás ellen. 2005 a képregényből különleges hangulatú film készült, amely elindította a bajszos, szakállas, hófehér maszk diadalútját. Azóta egyre gyakrabban tűnnek fel a maszkok olyan helyeken, ahol a fennálló hatalaom ellen tiltakoznak, tűntetnek. A maszkokat ma már gnagyüzemileg gyártják. Ez a gyár a brazíliai Sao Goncaloban, Rio de Janeirohoz közel található. A brazíliai tüntetések most milliós piacot teremtettek a maszknak.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizennyolcezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Te adnál ilyen édességet a gyereknek

Napi videó:   A legismertebb csontkovács

Napi fotó:  Extra pici süni

(via wikipedia, piximus)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...