Az elmúlt hetekben új lájkvadász technika bukkant fel a Facebookon, amely amellett hogy tisztességtelen, hülyét csinál a lájkolókból, akár többszörösen becsapja őket, sőt, nagyon kellemetlen helyzetbe is hozhatja. Az elmúlt napokban eldurvult a helyzet, csúnyán átverik a gyanútlan olvasót.

Ez nem az, aminek látszik

El akarod olvasni a posztot? Meg akarod nézni a képet? Látni akarod a vidót? Akkor először lájkolj! Most talán ne térjünk ki arra, mi a pszichológiai háttere, hogy emberek gondolkozás nélkül, egy jelentéktelen információ alapján kedvező véleményt nyilvánítanak valamiről, amit nem is ismernek. Tisztességes ez? Nem. Durva hasonlattal élve mintha a falunapon akkor kapnál egy pohár sört, ha előtte hangosan kiáltoznál, hogy ez a legjobb sör, és te nagyon szereted. Azután kapsz egy pohárban valami folyadékot, ami lehet valóban finom sör, pocsék sör, egy pohár víz, vagy egy adag lóhúgy. De te addigra már világgá kiabáltad, hogy ez a legjobb, és ez a kedvenced.

Aki az elmúlt időben előre lájkolással néztek meg valamilyen tartalmat, gondoljanak vissza, hányszor verték át? ezekből valóban hányat lájkolt volna? Csak a töredékét, igaz? Jobb esetben a semmihez adta a nevét, rosszabb esetben valami olyanhoz, amit később akár szégyellhet is. Mert így olyat is megosztanak másokkal, amit nem szeretnének, hogy mások megtudjanak, de lehet, hogy meg se nézte volna. Mert egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem is azt lájkoltad, amit beígértek neked.

Nemrégiben kérdeztem meg az egyik ismerősömet, miért oszt egy balesetekről készült gusztustalan videót, amelyen emberi testrészek és belsőségek hevertek az útpn? Nem győzött bocsánatot kérni a videó miatt, ő csak egy olyan videót lájkolt előre, amelyről csak ennyit tudott: „Ilyet még nem láttál, ilyen történhet az utcákon.” De mire látta, addigra ajánlotta az ismerőseinek.

De van ennél durvább is. Egy másik ismerősöm egy nyilvános lefejezés videóját osztotta meg mindenkivel. Amikor rákérdeztem, döbbenten mondta, hogy ő nem lájkolt ilyet, nem is látta. Kiderült, ő egy cuki videót lájkolt előre, mégis ez a horror videó lett kiajánlva.

De úgy látszik ez a fajta forgalomgenerálás kezd visszaesni, mert újabb mocskos trükkök bukkantak fel. Az egyik ilyen módszer, hogy felugrik egy ablak, hogy lájkold az oldalt. De ez nem a a valódi facebookos ajánló oldal, hanem egy módosított. Ha ezen a lapon a mégsem re kattintasz, vagy a felajánlott ablak kikapcsoló „X”-re, az ablak becsukódik, de akkor is lájkolni fogod. Mert a visszavonó, és ablakbecsukó programrészletet megvariálták, akár akarsz, akár nem, lájkolni fogsz.

A legfrissebb és legdurvább átverést a videóknál találtam. Nem jelenik meg a felugró ablak, ott van előtted a beágyazott videó-lejátszó. Ha rákattintasz, azzal egyből lájkolod. A trükk az, hogy ez nem a videólejátszó, hanem csak egy arról készült fotó, a hozzárendelt lájkolással. Hiába próbálod a lejátszó gombot megnyomni a kép közepén, vagy lenn a menüsoron,  vagy hogy a videómegosztó oldalán akarod megnézni, akkor is lájkolni fogsz. Ezután természetesen elindul a videó, de úgy lájkoltál, hogy nem is tudsz róla.

Ez nem videólejátszó, csak egy kép amiben el lehet rejteni a lájkolást

Mi a teendő, hogy ne csináljanak belőled hülyét? A legegyszerűbb. hogy nem lájkolsz olyan oldalt, amit még nem láttál. A felugró ablakot ne klikkeléssel, hanem az „ESCAPE” gomb megnyomásával próbáld becsukni. Ha nem engedi, akkor már tudhatod, hogy át akarnak verni. Mielőtt rákattintasz egy videóra, nézd meg, hogy az alsó menüsor működik-e. Megnyílik a hangerő szabályzó, felajánlja-e hogy nézd meg a megosztó oldalon, működik bármilyen menü funkció? Ha ezeket nem látod, vagy ha bárhova mutatsz, mindenhol a kis kéz ikon látszik, ez ezt mutatja, hogy az nem a lejátszó, csupán egy kép.

És végül nem árt, ha rendszeresen l visszanézzük a tevékenységnaplónkat, és töröljük a nemkívánatos elemeket.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint huszonötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Kenyérsütés otthon

Napi videó:   Csúnyán átvert kapus

Napi fotó:  Kajafutár keleten

Macskaőrség:   Ettől a daltól elszáll az erőm 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...