Már nem is állunk messze attól, hogy megvalósuljon a digitális, már-már intelligens konyha. De divatos betűvel kifejezve mit is várhatunk egy i-Konyhától.

A számítógépek és információs forradalom hatására legnagyobb változások a konyhában várhatóak. Külsőre nem sok változást fogunk tapasztalni, de a háttérben mozgó információ sok mindent megváltoztat. Az intelligens hűtőszekrény és tűzhely kettőse fogják irányítani a konyha életét.

A hűtőszekrényen található monitor veszi át a mágnessel feltapasztott üzenetek helyét. Nemcsak üzenetek hagyására lesz alkalmas, hanem ez a készülék lesz az egyik legfőbb kapcsolat a külvilág felé.

A hűtő ajtajába lesz beépítve egy RFID leolvasó. Amikor a megvásárolt cikkeket bepakoljuk a hűtőbe, a hűtő eltárolja a termék összes fontos információját, mi a termék, mennyi a súlya, hol vettük, meddig tart a szavatossága, melyik polcra kerül.

Étkezés előtt a hűtő figyelmeztet, melyik termék szavatosság fog lejárni, ajánlatos minél hamarabb elfogyasztani, vagy arra, hogy a lejárt szavatosságút dobjuk ki. Figyelmeztet, ha valami fogyóban van, és felajánlja a lehetőséget, hogy felvegye a bevásárló listára. Fogyasztási szokásaink alapján automatikusan képes összeállítani bevásárló listát, ha nem mi megyünk a közértbe, az általunk kiválasztott üzletből megrendeli a szükséges készleteket. Figyeli az üzletek kínálatát és figyelmeztet az akciókra és kedvezményekre. Nincs többé elveszett sajt, eltűntetett mogyoró. A rendszer pontosan tudja, mi melyik szekrényben található.

Figyelmeztet a családi rendezvényekre, segít összeállítani az ünnepi menüt, tippeket ad, és megrendeli a hozzávalókat. A neten recepteket kereshetünk, szokásaink és ízlésünk alapján önálló kutatást is végez. A tévében, ha nekünk tetsző receptet látunk, rögzíti az adást, a tévé honlapjáról letölti a receptet. Természetesen együttműködik a sütővel, beprogramozza a hőfokot, az időt és a sütési módot.

Természetesen, ha akarjuk, figyelemmel kíséri súlyunkat. A fürdőszobai mérlegtől lekéri a mért adatokat, és ez alapján figyelmeztet, vagy akár a diétát is összeállítja. Ha akarjuk, arra is figyelmeztethet, hogy aznap este már harmadszor nyitottuk ki a süteményes dobozt.

A központi egységtől lekérdezi az ébresztés időpontját, ébredéskor már készen vár a forró kávé vagy tea, kész a pirítós, de akár a frissen sütött kenyér. Az önjáró tálaló akár az ágyba is hozhatja. Ha észleli, hogy előbb zuhanyozunk, gondoskodik a melegen-tartásról.

Nem kerüli el a rendszer figyelmét, ha egy napig nem visszük ki a szemetet, vagy furcsa illat leng a konyhában. Felügyeli a takarítást és a készülékek karbantartását.

Természetesen ezek az adatok lekérdezhetőek és programozhatóak lesznek okostelefonjainkról, ipadjainkról, vagy noteszgépünkről is.

 

 

Ajánlat:

Zuhany környezetvédő módra

Futurisztikus sátor időutazóknak

Újság-előfizetés közüzemi számlára?

Uránium-üveg

 

Ne hagyd ki a többit sem.