Néhány nap alatt eltűnt a repülőgépgyár az összes épületével együtt. Legalábbis a levegőből már nem látta senki. Parafenoménhez méltó trükk, pedig csak ügyes szakemberek közös erőfeszítése áll a háttérben.

Az eltűnés előtt:

És utána:

Az 1930-as években a Lockheed Burbank városában repülőgépgyárat épített, hatalmas üzemcsarnokokkal, parkolókkal, és repülőtérrel. Pearl Harbor megtámadása után az amerikaiak joggal tartottak attól, hogy a japánok a csendes-óceáni partvidéket támadhatják. A repülőgépgyár is elsőrendű célpontnak számított.

A második világháborúra a légierő, mint fegyvernem kiépült, és a bombázók óriási károkat okoztak. Ezért  a hadsereg olyan egységeket hoztak létre, amelyek feladata az ellenség megtévesztése, a tájékozódási pontok eltűntetése, a fontos célpontok elrejtése volt. De hogy lehet egy hatalmas gyárat szőröstül-bőröstül elrejteni?

A Lockheed üzem eltűntetésével egy hadmérnöki csapatot bíztak meg, akik hollywoodi filmesek segítségét kérték. A trükkmesterek és díszletépítők az ácsok, kertészek, és kertépítők segítségével szinte tökéletes illúziót hoztak létre.

A hatalmas terület felett álcahálót feszítettek ki és berendeztek egy idilli vidéki tájat, kis házakkal istálókkal, gazdasági épületekkel, fákkal, utakkal. A hatás elképesztő, a levegőből csak az veszi észre a trükköt, aki pontosan tudja, hogy mit keressen.

A gyár szerencséjére az álcázást sosem kellett élesben tesztelni. De az álca alá és fölé tekinteni különleges élmény.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Tejfölös-túrós császármorzsa

Napi videó:   Majdnem sikerült trükkök

Napi fotó:  Ne egyél görögdinnye-magot...

Macskaőrség:   Szumátrai tigris-kölykök születtek a londoni állatkertben

(via itt)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...