Egy patkány több életet ment meg, mint két szakasz katona.

 

A világ egyik legnagyobb humanitárius válságát a taposóaknák okozzák. A háborús övezetekben milliószámra telepítették a szembenálló felek, és akár évtizedekkel az összecsapások után is öl ez az alattomos fegyver. A világon naponta 9 baleset következik be a taposóaknák miatt. Az ENSZ becslése szerint a mai technológiával 110 évet venne igénybe a világ összes taposóaknájának megsemmisítése.

 

Az APOPO nevű belga szervezet két évtizede vette fel a harcot az aknák ellen. Gambiai óriáspatkányokat tanítanak be, hogy felkutassák és jelezzék az aknákat.

A patkányok elképesztően hatásosak. 200 négyzetméter felderítése 25 munkaórába kerül a tűzszerészeknek, ekkora területtel egy patkány húsz perc alatt végez.

Ráadásul ezek a rágcsálók biztonságban vannak, még egyetlen egy sem halt meg munka közben. Bár ez a világ legnagyobb méretű patkánya 80-100 centiméteresre is megnő, súlya elérheti a négy kilogrammot is, az aknák 5 kilogramm felett lépnek működésbe.

 

A gambiai óriáspatkány (más néven hörcsögpatkány), angol neve gambian giant rat, vagy pouched rat, amit gyakran tévesen erszényes patkánynak fordítanak, de a név csupán méretes pofazacskóira vonatkozik.

 

A patkányok nevelése hathetes korban, az alomból kiemelve kezdődik. Tíz hónapi kiképzés és hat hét gyakorlat után megkezdhetik a munkát az aknamezőkön TNT után szaglászva.

Ilyenkor a patkányt egy kis hámba bújtatják és hosszú, rugós zsinórra csatolják: ha az állat TNT-szagot érez, jelez, majd kaparni kezdi a földet, amely a gyilkos eszközt rejti.

 

A jószágokra nagyon vigyáznak, a bőrrákot okozó erős afrikai fénytől napvédő krémmel óvják őket. ha mégis rákosak lesznek, megműtik őket. 4-5 év aktív szolgálat után vonulnak nyugdíjba, ha kiöregednek, vagy elvesztik érdeklődésüket a kutatás iránt. Halálukig természetes körülmények között élhetnek.

 

APOPO története valójában akkor kezdődött, amikor Bart Weetjens, szervezet alapítója gyermekkorában különleges, bensőséges kapcsolatot épített ki a háziállatként tartott patkányával. 1995-ben jött az ötlet, hogy a patkányokat aknakeresésre lehetne tanítani, és ekkor alakult meg a szervezet.

 

Becslések szerint 37 millió taposóaknát rejt Afrika földje, csak Angolában a 14 éves függetlenségi háború, és a harmincéves polgárháború alatt mintegy 10-12 millió darabot telepítettek. Angolában az ország minden lakosára 1-2 akna jut. Az országban 70 000 amputált lábú ember él, közülük 8 000 gyermek.

 

A kiképzés 6 0000 euróba, vagyis közel 2 millió forintba kerül. Ha szeretnéd az APOPO munkáját segíteni, itt virtuálisan örökbe fogadhatsz egy patkányt, és havi 5 eurós díjjal támogathatod a szervezetet.

 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonnyolcezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog: 

Macskaőrség:  A macskák nem csak dobozmániások

Napi videó:  Mobil lézer-billentyűzettel

Napi fotó:  Felhőtlen öröm

(via)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...