7 tömbnyit vitték odébb a szűk belvárosi utcákon.San Francisco épület ház költöztetés

 

Európai szemmel érthetetlen az amerikaiak házköltöztető mániája, de a dokumentumfilmekből már tudhatjuk, hogy mégis milyen sokan teszik. Megvesznek egy házat, és nem tetszik ahol áll, és átvitetik egy másik telekre. Természetesen ezt csak azért lehet megcsinálni, mert nem téglából, hanem fából építkeznek.

Most egy újabb rekord közeli szállításról szólnak a hírek. Általában magányos vagy kertvárosi épületeket szoktak odébb rakni, most erre San Francisco belvárosában vállalkoztak.San Francisco épület ház költöztetés

Tudjuk, hogy Amerikában nem becsülik meg túlságosan az épületeket, néhány évtized használat után gondolkodás nélkül bontják le ezeket. Ott egy száz évnél idősebb épület, már igazi matuzsálem, a történelem része. A tulajdonos már megvásárlása óta úgy számolt vele, hogy elköltözteti a az épületet. A viktoriánus-kori építészeti remekmű egy 480 négyzetméteres ház, amely már 139 éves. Ezek az épületek San Francisco régi arcának ékességei.San Francisco épület ház költöztetés

A házköltöztetés igazából nem a történelmi értékmentésről szól. Az épületnek azért kell menni, mert a helyén egy többemeletes, 48 lakásos apartman ház épül. A költöztetés is üzleti megfontolásokból történik. A 24 méter hosszú, emeletes villát 2013-ban Tim Brown ingatlanügynök vette meg 2,6 millió dollárért. Az ingatlanban a legnagyobb érték a telek, amire az apartman ház épül, de az ilyen régi házak iránt is nagy az érdeklődést.San Francisco épület ház költöztetés

A házat elválasztották a talajtól, lekötötték a közműveket, megemelték, és egy speciális tréler tolatott alá. A néhány tömbnyi utazás pár órát vett igénybe, a szervezés azonban több hónapig tartott. A költöztetéshez 15 különböző hatóság engedélye kellett, utcai lámpákat, parkolóórákat kellet leszerelni, közművezetékeket kellett ideiglenesen szétbontani.

San Francisco épület ház költöztetés

A szállítás költsége 400 000 dollár volt, ennek fele csak a különböző engedélyekre ment el. Az épület hajnali 06:15-kor indult útjára, mégis több százan voltak kíváncsiak a manőverre.

San Francisco épület ház költöztetés

Átlagosan 1 mérföld per óra sebességgel szállították nagyjából egy kilométerre)a 807 Franklin St. és 635 Fulton St. között.  Az épület végül szerencsésen megérkezett új helyére, ahol felújítják, és hét lakást alakítanak ki benne.

San Francisco épület ház költöztetésSan Francisco épület ház költöztetésSan Francisco épület ház költöztetés

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint 95.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)