Döbbenetes eredménnyel zárult az a kutatás, amellyel egy hangyakolónia föld alatti birodalmát akartak feltérképezni. Egy szuper-organizmus alkotására bukkantak.

A fehér foltok a kutatók

Egy amerikai kutatócsoport átfogó kutatásba kezdett a hangyák életének jobb megismerésére.  Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogyan oldják meg a hangyák, hogy bonyolult váraikba mindenhova beáramlik a friss levegő, a meleg és a szén-dioxid pedig gond nélkül távozik.

Ártatlan halmok a szavannán

A föld alatti hangyavár rendkívül sérülékeny, ezért nem lehet egyszerűen kiásni. Ezért a kiválasztott hangyavárat feltöltötték nagyon híg cementes vízzel, hogy a vár minden pontjába eljusson a folyadék. Legnagyobb meglepetésükre három napig csak hordták a híg betont, összesen tíz tonna tűnt el a járatokban. Egy hónapig vártak, hogy a cement mindenhol teljesen meg tudjon kötni. Ezután láttak neki a cementált járatok kiásásnak.

A föld alatti megapolisz

Heteket vett igénybe a hangyametropolisz kiásása. A kutatóknak olyan mennyiségű földet kellett kiásniuk, hogy a gödör széléről markolóval kellett elhordatni. Végül feltárult a város teljes szerkezete.  Az építmény 50 négyzetméteren terül el, mélysége elérte a 8 métert.

Becslések szerint a megépítéséhez 40 tonna földet mozgatott meg a boly. Ha egy átlagos hangya egyszerre el tudja szállítani a saját súlyának négyszeresét, akkor is több milliárdszor kellett fordulni, és felhordani a felszínre. Ha ezt átszámítjuk emberi mértékekre, egy átlagos munkásnak 3 mázsa földet kellene a bányából felhoznia a felszínre egy kilométer hosszú járaton keresztül.  Ez olyan mértékű vállalkozás, mint a piramis, vagy a nagy fal építése.

A fontosabb kamrákat „autópályák” kötik össze, a főútvonalakból mellékútvonalak ágaznak szét a különböző üregekhez, éléskamrákhoz, hangyakeltetőkhöz, szeméttároló üregekhez.  Az alagutak kiépítése rendkívül céltudatos, mindegyik jól szellőzik, és minden kamra a lehető legrövidebb útvonalon elérhető. Mintha egyetlen építész elme tervezte volna az egészet, és irányította volna az építést.

 

 

Csatlakozz hozzánk a Facebookon , mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.


Ezt láttad már?

Élő szőlőhidak Japánban

Élő hidak Indiában

Kannibalizmus a méhen belül

Föld alatti borváros

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)