A kőbányák mélyén sétálni borzongatóan érdekes élmény. De ha eközben borospalackok milliói vesznek körül minket, akkor az nem lehet más, mint Mileştii Mici.

Moldova kicsiny ország, akkora, mint Dunántúl, de évszázadok óta híres borairól. Mileştii Mici (kiejtés szerint  Milestii Mics) és Chişinău (mi is általában az oroszos formájú Kisinyov alakot használjuk) olyan, Mint Kőbánya és Budapest, csak a lépték egy kicsit más. Évszázadokon keresztül a Mileştii Mici-i kőbányák ontották a kiváló mészkövet, amelyből a főváros, Kisinyov épült.

Azután ahogy lenni szokott, itt is abba maradt a kitermelés. Megmaradtak viszont a kivájt alagutak, amelyek összesen több mint kétszázötven(!) kilométer hosszúak. Mire lehet ezt használni? 1968-ban a szocialista éra ellenére kifejezetten bölcs döntés született: bort fognak benne tárolni. Ami a létező legjobb hely, mert állandó 85-95% a relatív páratartalom, a hőmérséklet is stabil 12-14 fok. Ilyen ideális körülmények között tárolt bor minősége szinte évről évre javul.

Mára az ötlet intézménnyé vált, az ország borkészletének jó részét itt tárolják. 75 kilométernyi folyosón semmi mást nem találunk, csak hordókat és palackokat.  2005-ben ezt a rekordok könyve is elismerte, ez a világ legnagyobb borgyűjteménye.  Senki sem tudja pontosan hány üveg van itt, a szám dinamikusan változik 2 millió palack körül. Az üvegek évjárat, fajta, minőség és tulajdonos szerint fekszenek a folyosók végtelenbe tűnő rekeszeiben. Érkeznek újabb szállítmányok, a készletekből is folyamatosan adnak el. Emellett vannak olyan privát részek, ahol a tulajdonoson kívül senki sem tudja, milyen borokat tárolnak.

Ha valaki eljut ebbe a kicsi, de szép országba mindenképpen érdemes meglátogatni borvárost. Természetesen vásárolni is lehet, a kínálat csak a pénztárcánktól függ. Az itt kapható boroknak különlegesen szép címkéi vannak, mintha régi pergamen térképeket néznénk.

Kóstolóval és falatozással egybekötött túrákra lehet befizetni. Az árat meghatározza a borok fajtája, minősége, hány félét kóstolhatunk, milyen harapnivalót kapunk.

A borváros honlapján http://www.milestii-mici.md/ sok alapinformációt megtudhatunk, de nem túl aktuális: az utolsó hírfrissítés ideje: 2009. október.

 

 

 

Ezt láttad már?

A paradicsom folyója

Az igazi óriások

Modern Noé bárkája

Az Aral-tó eltűnése

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).