Olaszország rejtett szépsége

 

Furore falucska Dél-nyugat Olaszországban, Salerno-megyében az Amalfi-parton található.

Réges régen a település csak a hegyoldalban szétszórt házakból állt, Kilátással a tengerre, és a festői tengerparti útra. Nem volt központi tér, szűk utcák. Az utak és lépcsők közvetlenül a házaktól vezetett le a partra, így Furore gyakorlatilag láthatatlan maradt az erre utazó idegenek szeme elől.  Innen ered a beceneve is: a falu, amelyik nem létezik.

Egyszer a falu polgármestere eldöntötte, hogy az ő kis településük is kerüljön fel a térképre. Elrendelte, hogy minden házat látványosan fessenek be, hogy az utazók ne tudjanak csak elmenni a látvány mellett. Ez a hagyomány fennmaradt a mai napig is. Minden évben művészeket kérnek fel a világ minden tájáról, hogy díszítsék az épületeket falfestményeikkel.

Furore fő attrakciója az úgynevezett fjord vagy Fiordo. Ez valójában egy ria, vagyis egy szűk szurdok, amelyet a tenger vágott a Schiato-patak medréből. A falu legrégebbi része azoka házak, amelyeket szinte a fjord oldalára ragasztottak. Az új falu 300 méterrel magasabban van a hegyen, amelynek neve Vallone del Furore.

A fjord felett egy híd feszül, amelyen egy állami út halad. A 30 méter magas híd is az egyik helyszíne a minden nyáron megrendezett Nemzetközi Búvárbajnokságnak.

A helyi hatóságok a fjordot vonzó turisztikai helyszínné tették. A régi házakat felújították, egy öreg mészégetőben bárt és ajándékboltot alakítottak ki.

Legnépszerűbb látványosság, amikor délben a napsugaraknak sikerül betörniük a szűk szurdokba, a rövid strand, amely csak pár méter széles, fénybe borul.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint huszonhétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog: 

Macskaőrség:  Az a fránya farok

Napi videó:  Így pusztul a csillagromboló

Toochee-fotó:  Repül a kamion

(via italyguide)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...